home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο βυθός της Ιταλίας έκρυβε κεραμικά του 7ου αι. π.Χ. από την Κόρινθο

Μια σημαντική ανακάλυψη σε ένα ναυάγιο που βρισκόταν στα 780 μέτρα βάθος
korinthiaka keramika

Νέα δεδομένα στην αρχαιολογική και ιστορική έρευνα πρόσθεσε η ανακάλυψη κορινθιακών κεραμικών του 7ου π.Χ. αιώνα σε ναυάγιο εμπορικού πλοίου που ανακαλύφθηκε στο βυθό της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο κανάλι του Otranto, σε βάθος 780 μέτρων.

Με τη βοήθεια ενός τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ήταν δυνατό να ανακαλυφθεί μέρος του φορτίου του ναυαγίου, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube.

Πρόκειται για είκοσι δύο ευρήματα εκλεκτής κεραμικής και εμπορευματοκιβωτίων από την περιοχή της Κορίνθου, χάρη στην πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού, και χρονολογούνται περίπου στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. του είδους του.

«Η ανακάλυψη δίνει ένα ιστορικό στοιχείο»

«Η ανακάλυψη δίνει ένα ιστορικό στοιχείο που λέει τις παλαιότερες φάσεις του μεσογειακού εμπορίου», εξήγησε ο Διευθυντής των Μουσείων, Massimo Osanna, ο οποίος επισκέφθηκε το εργαστήριο αποκατάστασης της Εθνικής Εποπτείας για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά.

«Είναι ένα ανέπαφο φορτίο που φωτίζει την πρώτη φάση του ελληνικού αποικισμού στη νότια Ιταλία. Χάρη επίσης, στη σημαντική κατάσταση διατήρησης, μας επιτρέπει να καταλάβουμε τι κουβαλούσαν: Οχι μόνο τρόφιμα όπως οι ελιές, αλλά και φλιτζάνια κρασιού που θεωρούνται προϊόντα με κύρος και εκτιμώνται επίσης, από τους Ιταλούς».

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ναυαγίου, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάκτηση ολόκληρου του φορτίου που αποτελείται από διακόσια περίπου ευρήματα, ακόμη, διάσπαρτα στον βυθό, από τα οποία υπάρχει ήδη γεωγραφική αναφορά χαρτογράφησης.

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis