home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Γύθειο: «Αιδώς Αργείοι» – Γιατί καλούν τους πυρόπληκτους σε διαδήλωση

Και Μανιάτες από την Αθήνα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας την Παρασκευή. Τι ζητούν.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Δημαρχείου στο Γύθειο. Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως στους πυρόπληκτους θα δοθούν «ψίχουλα» και διεκδικεί περισσότερα.

Το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας αναφέρει:

«Την Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης παραχώρησε συνέντευξη σε περιφερειακό κανάλι της Πελοποννήσου. Όταν τον ρωτήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πυρόπληκτους του δήμου Ανατολικής Μάνης, ήταν αποκαλυπτικός για την τύχη των πυρόπληκτων λέγοντας επί της ουσίας ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στο Γύθειο, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για την κρατική Αρωγή κ Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και οι δύο βουλευτές του νόμου της Νέας Δημοκρατίας, συζήτησαν και συμφωνήσαν για τα πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δώσουν σε μεγαλοεργολάβους για την “αποκατάσταση” της περιοχής.

Όσο για τους πυρόπληκτους, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υφυπουργού και την γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, στα ψίχουλα δηλαδή που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την έκταση της ζημίας και την επιβίωσή μας.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι λεφτά υπάρχουν πολλά για μεγαλοεργολάβους ενώ για τους βιοπαλαιστές αγρότες και το λαό που καταστράφηκε και υποφέρει τίποτα. Τη στιγμή μάλιστα που για την καταστροφή την μοναδική ευθύνη έχει το ίδιο το κράτος.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, συνολικά για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας, είναι αυτός της οργανωμένης αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συλλόγος Λακωνίας καλεί όλο το λαό του δήμου Ανατολικής Μάνης σε συντονισμό και δράση, να υψώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του ανήκει. Καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του νομού αλλά και όλης της Πελοποννήσου και της χώρας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την επιβίωσή μας!

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμής επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της παραγωγής.
  • Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Μέτρα δασοπροστασίας, με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, Πάγωμα και διαγραφή χρεών, σε εφορία, ΔΕΗ, Ασφαλιστικές Εισφορές, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων Δήμων.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.»

Μανιάτες και από Αθήνα στη διαδήλωση

Τη συμμετοχή της, στην παραπάνω διαδήλωση αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Αθήνας, της Ανατολικής Μάνης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η Μάνη δεν εκλιπαρεί, δεν επαιτεί, δεν παρακαλάει… Απαιτεί μέχρις τα Χριστούγεννα ξεκάθαρες λύσεις για τους πάντες, που τους έχει καεί έστω και μια ελιά!!

Λύσεις που θα καλύπτουν τα πάντα, αποζημιώσεις, χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμούς για το σήμερα και το αύριο.

Μόνο έτσι «μπορεί να διασωθεί οτιδήποτε αν σώζεται».

ΤΊΠΟΤΑ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ……

Τα παραπάνω αφορούν τους βουλευτές, πρώην και νυν Υπουργούς όλων των κομμάτων, κύρια τους κυβερνητικούς.

Δεν θέλει η ιδιαίτερη πατρίδα ωραία λόγια, υποσχέσεις κάλπικες και ψίχουλα οίκτου!

Εμείς όλοι οι «μη κατ’ επάγγελμα αγρότες» είμαστε πάρα πολλοί!

Όμως αγαπάμε παράφορα τα ριζικά μας και την γενέθλια γη. Είμαστε τα 8/10 του πληθυσμού του κάθε χωριού με ό,τι αυτό σημαίνει.

Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε, εδώ δραστηριοποιούμαστε…. και εδώ «καταλήγουμε’».

Συντονίζουμε και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας με αυτούς που «φυλάττουν ακόμη Θερμοπύλες»… Που έχουν μείνει στα χωριά και ζουν μόνο από τις αγροτικές δραστηριότητες και που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Έχουμε τον πιο βαθύ πατριωτικό ανθρώπινο θαυμασμό και εκτίμηση….

Μανιάτες και Μανιάτισσες, να πούμε με έργα «όχι» στην καταστροφή που μας βρήκε.

Να καθαρίσουμε τα «αποκαΐδια της φωτιάς», στην φύση και στην ψυχή μας .

Να λειτουργήσουμε συλλογικά χωρίς αποκλεισμούς, διαιρέσεις και πρωτοκαθεδρίες.

Να μην αφήσουμε «πάνω στα ωραία ερείπια τους έμπορους», να στήσουν κερδοσκοπικό πάρτι και κτηνώδεις κατασκευές που λέγονται Ανεμογεννήτριες, όπως μας προειδοποιεί ο Οδυσσέας Ελύτης.

Αν η καταστροφή εδώ και αλλού είναι Εθνική τότε…

Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των κρατικών Μανδαρίνων που κυκλοφορούν ανέπαφοι και σφυρίζουν αδιάφορα.

Ούτε μια παραίτηση, κανείς δεν φταίει… στην αρχαία Σπάρτη τους τιμωρούσαν παραδειγματικά, «τους έκτιζαν»…

Δηλώνουμε και απόγονοι τους… Ντροπή ή «Αιδώς Αργείοι…».

Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και είμαστε στη διάθεση κάθε δημόσιας αρχής».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button