home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΛακωνία

Ευρώτας: Δημιουργία «θερινών καταφυγίων» για τα ψάρια

Δράσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης των προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας στον ποταμό Ευρώτα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πεδίου για την 3η φάση του έργου «Δράσεις βελτίωσης καθεστώτος διατήρησης των προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον) στον ποταμό Ευρώτα», που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας με ανάδοχο το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, σε αυτή τη φάση διεξήχθησαν διάφορες υδρολογικές και ιχθυολογικές δράσεις τόσο για τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων των απειλούμενων ειδών ιχθυοπανίδας του Ευρώτα στην περιοχή του Βρονταμά, όσο και για τον εμπλουτισμό των πληθυσμών τους στη λεκάνη του Βασιλοπόταμου, αλλά και για τη δημιουργία αποθεμάτων τους στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ.

ergasies pediou ergo ixthyopanidas 2021 (2)
ergasies pediou ergo ixthyopanidas 2021 (5)

Πιο συγκεκριμένα, διεξήχθησαν:

-Εργασίες στην περιοχή του Βρονταμά, για τη βελτίωση του υδρολογικού καθεστώτος και τη διαμόρφωση κατάλληλων ενδιαιτημάτων και υδρομορφολογικών συνθηκών (βέλτιστο βάθος και ταχύτητα νερού) με σκοπό τη δημιουργία «θερινών καταφυγίων» για τα ψάρια του Ευρώτα, τα οποία θα αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης των απειλούμενων ειδών-στόχων S.keadicus και P. laconicus, σε συνθήκες χαμηλής ροής.

-Εργασίες στην περιοχή των πηγών του Βασιλοπόταμου, για τη μείωση/εξάλειψη του εισβολικού κουνουπόψαρου Gambusia holbrooki.

ergasies pediou ergo ixthyopanidas 2021 (4)

-Σύλληψη ατόμων των ειδών στόχων από περιοχές που χαρακτηρίζονται από διαλείπουσα ροή στον κυρίως ρου του Ευρώτα και απελευθέρωσή τους σε ενδιαιτήματα μόνιμης ροής στη λεκάνη του Βασιλοπόταμου, που πληρούν τις οικολογικές απαιτήσεις των ειδών-στόχων. Επισημαίνεται ό,τι, το είδος S. keadicus, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες εντοπιζόταν στον Βασιλοπόταμο, δεν εντοπίστηκε κατά τις εκτεταμένες δειγματοληψίες του παρόντος έργου, με την παραπάνω δράση να στοχεύει στην επανεισαγωγή του.

– Σύλληψη και μεταφορά ενός μικρού αριθμού ατόμων των δύο απειλούμενων ειδών-στόχων στα ενυδρεία των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ για τη δημιουργία αποθέματος.

ergasies pediou ergo ixthyopanidas 2021 (3)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button