Home Design Black Friday
ΑργολίδαΠολιτική

Αργολίδα: Σε αδιέξοδο ο αγροτικός κόσμος – Τι ζητά ο Πουλάς από Λιβανό

Εφ’ όλης της ύλης ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας.

Εφ’ όλης της ύλης ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας κατέθεσε ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δοθούν αποζημιώσεις τους παραγωγούς κλημεντίνης που επλήγησαν από την κηλίδα ύδατος (μονίλια), καθώς και στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς που επλήγησαν από την ακαρπία.

Επιπλέον, ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης των εργατών γης ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Νομό Αργολίδας.

Η ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας

«Μία πολύ δύσκολη χρονιά αποδεικνύεται η φετινή για τους αγρότες της Αργολίδας, καθώς το 2021 τα χτυπήματα για τον πρωτογενή τομέα είναι αλλεπάλληλα. Οι καλλιέργειες υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές αρχικά λόγων των παγετών του Μαρτίου – Απριλίου και στη συνέχεια λόγω των χαλαζοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών. Τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή κλημεντίνης από την κηλίδα ύδατος (μονίλια), καθώς και ακαρπία στις παραγωγές εσπεριδοειδών και ελιάς.

Από την άνοιξη κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητούμε την οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αργολίδας για τις ζημιές που υπέστησαν από τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απώλεια στα εισοδήματα τους.

Στα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών που συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των αγροτών και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση τους. Είναι γνωστό ότι ειδικά για τους παραγωγούς της Αργολίδας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύ βασικό πάγιο έξοδο γιατί συνδέεται όχι μόνο με την άρδευση αλλά και με την αντιπαγετική προστασία

Τέλος πρέπει να εστιάσουμε και σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα για την περιοχή μας που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και φορά τους εργάτες γης. Παρατηρείται έντονη έλλειψη εργατών γης ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς. Λόγω των περιορισμών του COVID και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών από χώρες της Ε.Ε. (κυρίως Ρουμάνοι) που συμμετείχαν στην συγκομιδή τα προηγούμενα χρόνια μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αναζήτησης εργατών μέσω αγγελιών στον τοπικό τύπο ακόμα και από τα εργοστάσια επεξεργασίας των εσπεριδοειδών. Φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή το εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του οικονομικού κύκλου της αγροτικής μας παραγωγής (συγκομιδή-επεξεργασία-τυποποίηση-εμπορία) η έλλειψη του θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Χωρίς να παίρνει τώρα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η κυβέρνηση τα παραπέμπει στο μέλλον και μόνο υποσχέσεις μοιράζει στους παραγωγούς της Αργολίδας. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που μόνο επιτελικό δεν είναι, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί της Αργολίδας που επλήγησαν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε και πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς κλημεντίνης που επλήγησαν από την κηλίδα ύδατος (μονίλια);
  2. Πότε και πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς που επλήγησαν από την ακαρπία;
  3. Προτίθεσθε να νομοθετήσετε άμεσα τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης;
  4. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνει υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των παραγωγών της Αργολίδας;
  5. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων;
  6. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Νομό Αργολίδας;»

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button