home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Εξασφάλισες πάρκινγκ με καφάσια και καρέκλες; Όχι πια! Δες πόσο είναι το πρόστιμο

Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την κατάληψη θέσεων πάρκινγκ από κάποιους εξυπνάκηδες. Ποια είναι η υποχρεώση της τροχαίας.

Η ανεύρεση πάρκινγκ στο Ναύπλιο, το Άργος και άλλες μεγαλουπόλεις της Πελοποννήσου δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών.

Ωστόσο όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς σε πάρα πολλούς δρόμους κάποιοι εξυπνάκηδες έχουν τοποθετήσει καρέκλες, καφάσια, τσιμεντόλιθους ή άλλες πραγματικά ευρηματικά δημιουργήματα ώστε να μην μπορεί κανείς εκτός από αυτούς να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί που θέλουν να παρκάρουν οι ίδιοι, παρότι πρόκειται για δημόσιο και όχι ιδιωτικό χώρο πάρκινγκ.

Κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει παραπάνω και όταν ξεπαρκάρουν το αυτοκίνητό τους από το δρόμο αμέσως καταλαμβάνουν την θέση παρκαρίσματος με κάποιο δίκυκλο που το σταθμεύουν παράλληλα με τον δρόμο ώστε να πιάσουν όσον το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμο χώρο για να μπορέσουν να παρκάρουν το όχημά τους όταν επιστρέψουν.

Αυτό που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι και ίσως να αγνοούν κάποιοι από αυτούς, είναι ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμο 400 ευρώ για όσους καταλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ και η Τροχαία είναι υποχρεωμένη να μεταβεί στο χώρο όπου την καλούν και να επιβάλλει το πρόστιμο.

Πάντως πέραν των παραπάνω περιπτώσεων υπάρχουν και κάποιοι περισσότερο προχωρημένοι οι οποίοι έχουν κατασκευάσει πάρκινγκ αυτοκινήτων στις αυλές τους τα οποία όμως στερούνται νόμιμης άδειας και βέβαια είναι παράνομα αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα νόμιμα πάρκινγκ κατοικιών με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι οδηγοί να τα προσπερνούν χωρίς να κάνουν στάση. Βέβαια αυτές οι παράνομες πρακτικές αποκαλύπτονται αν κάποιος οδηγός ζητήσει την άδεια του πάρκινγκ από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάτοχος του παράνομου πάρκινγκ μάλλον θα αλλάξει συμπεριφορά και από εριστικός θα γίνει ήπιος καθώς αν κληθεί η Τροχαία αλλά και η Πολεοδομία τότε το πρόστιμο για τον παραβάτη ιδιοκτήτη της κατοικίας θα είναι πολύ πιο βαρύ και από αυτό που προαναφέρθηκε.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Το άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πως η κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου που περιλαμβάνει:

Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψή τμήματος οδού πρέπει αυτά να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.

Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button