home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Bότανα και φυσικές θεραπείες για να κάνετε πέρα τους πονοκεφάλους

Oι πονοκέφαλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με βότανα και φυσικές θεραπείες που συμβάλλουν στην ανακούφιση. Δείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους καθημερινά και τα αίτια τους ποικίλουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλων, με τις κεφαλαλγίες τάσης να είναι οι πιο συνηθισμένες. Ακολουθεί η αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη, και οι ημικρανίες, που εμφανίζονται με διαφορετικές εντάσεις.

Οι πονοκέφαλοι μπορούν να ανακουφιστούν με φυσικές θεραπείες και βότανα, μειώνοντας τον πόνο και την έντασή τους. Φαίνεται ότι η φύση μπορεί να αποτρέψει τη χρήση φαρμάκων, και φυσικά την κατάχρησή τους, που παρατηρείται τελευταία.

Αίτια και συμπτώματα

  • Κεφαλαλγίες τάσης: Χαρακτηρίζονται από χαμηλής, σταθερής έντασης, πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι σύντομος ή και διαρκής. Επίσης οι μύες του λαιμού μπορεί να είναι πιασμένοι και να πονούν. Η κεφαλαλγία τάσης οφείλεται στην πίεση των μυών στο δέρμα του κρανίου, στο πρόσωπο και τον λαιμό λόγω άγχους ή κακής σωματικής στάσης.
  • Αθροιστική κεφαλαλγία: Χαρακτηρίζεται από ήπιο αίσθημα πόνου, ο οποίος είναι αρκετά έντονος γύρω από το μάτια, που συνήθως είναι κόκκινα και υγρά. Τα επεισόδια αθροιστικής κεφαλαλγίας μπορούν να συμβούν πολλές φορές την ίδια ημέρα για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Κάθε πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες και έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η βασική αιτία ωστόσο παραμένει άγνωστη.
  • Ημικρανία: Η ημικρανία συνοδεύεται από έντονο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, ναυτία και διαταραχές στην όραση. Οφείλεται στη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων εξαιτίας ορμονικής ανισορροπίας και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

Άλλα αίτια πονοκεφάλων μπορεί να είναι η ιγμορίτιδα, κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα ή η ωτίτιδα. Επιπλέον, όγκοι του εγκεφάλου ή τυχόν ανεύρυσμα μπορεί να επιφέρουν οξείες κεφαλαλγίες.

Φυσικές θεραπείες
Φώτο: Pixabay

Πονοκέφαλοι και ανιτμετώπιση με βότανα 

  • Σπόροι κόλιανδρου: Για πάνω από 7.000 χρόνια, άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας έχουν χρησιμοποιήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του κόλιανδρου. Η παραδοσιακή ιατρική της ayurveda χρησιμοποιεί το κόλιανδρο για να ανακουφίσει την πίεση στους κροτάφους, συνεπώς και τους πονοκεφάλους. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κόλιανδρου μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική σε άτομα με ημικρανίες.

Οι σπόροι του μπορούν να μασηθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε φαγητά και τσάι. Υπάρχουν επίσης και εκχυλίσματα που λαμβάνονται από το στόμα.

  • Φλοιός ιτιάς: Ο φλοιός είτε της ευρωπαϊκής λευκής ιτιάς είτε της μοβ είναι ένα πολύ γνωστό φυσικό υποκατάστατο της ασπιρίνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από πονοκεφάλους μέχρι και για εμμηνορροϊκές διαταραχές, αρθρίτιδα και πονόδοντους. Αυτό συμβαίνει επειδή η σαλικίνη, ένα δραστικό συστατικό στον φλοιό του δέντρου, δρα όπως η ασπιρίνη, προσφέροντας παρόμοια αποτελέσματα.

Για το τσάι ιτιάς πρέπει να χρησιμοποιηθεί αλεσμένος ο φλοιός του δέντρου, προσθέτοντας δύο κουταλιές τσάι της αρεσκείας σας σε 230 ml νερού. Αφού σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείται από τη φωτιά. Όταν περάσουν άλλα 30 λεπτά, το υγρό πρέπει να στραγγιστεί με ένα φίλτρο του καφέ.

  • Λυκίσκος: Καταπραΰνει την ένταση και το άγχος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αυτή η ένταση καταλήξει σε ανησυχία, πονοκεφάλους και δυσπεψία. Όταν όμως υπάρχει έντονη κατάθλιψη, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να την επιδεινώσει. Ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί γενικότερα στην εναλλακτική ιατρική για προβλήματα ύπνου, φλεγμονές, πονοκεφάλους, νευραλγίες και πυρετό.

1-2 κ.γλ. λυκίσκος σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Όταν μουλιάσει το έγχυμα για 7-10 λεπτά, είναι έτοιμο για χρήση.

Οι πονοκέφαλοι εκτός από βότανα όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν και με βιταμίνες και αιθέρια έλαια.

Ανακούφιση με βιταμίνες και αιθέρια έλαια

  • Βιταμίνη Β-2: Οι βιταμίνες Β είναι μια ομάδα βιταμινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα. Για παράδειγμα, συμβάλλουν στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Μερικά είδη βιταμινών Β, όπως η B-2, συμβάλλουν και στην πρόληψη από τις κεφαλαλγίες. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Πρέπει λοιπόν να τις λαμβάνουμε καθημερινά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β-2: Αμύγδαλα, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, γάλα, αυγά, μπρόκολο.

  • Βιταμίνη D: H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ρυθμίσει το νευρομυϊκό σύστημα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες και διαταραχές, όπως κεφαλαλγίες, λοιμώξεις, μυοσκελετικές και νευρομυϊκές διαταραχές, διαβήτη και ψυχιατρικές διαταραχές.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Σολομός, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αυγού, μανιτάρια, χοιρινό κρέας.

  • Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου: Το έλαιο δεντρολίβανου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για τη μείωση του στρες, την ανακούφιση από τον πόνο και την καλή κυκλοφορία του αίματος, η οποία έχει συνδεθεί και με την πρόληψη των πονοκεφάλων. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι το έλαιο δεντρολίβανου βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας και στη χαλάρωση των μυών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει συνεπακόλουθα και στους πονοκεφάλους.
  • Αιθέριο έλαιο μέντας: Το έλαιο μέντας είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια για τη θεραπεία πονοκεφάλων και ημικρανιών. Περιέχει μενθόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση του πόνου. Πιστεύεται ότι η εφαρμογή ελαίου μέντας τοπικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου τόσο από κεφαλαλγίες τάσεις όσο και από δυνατές ημικρανίες.

health4u.gr (Πέτρος Κατσουρίδης)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis