home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚορινθίαΑρκαδίαΜεσσηνίαΛακωνίαΚοινωνίαFeaturedFirst Featured

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μαθαίνει να ζει με την ηλεκτροκίνηση

Πάνω από 20.000 χλμ. διένυσαν το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία από τους φορτιστές.

Αυξάνει τους ρυθμούς της ηλεκτροκίνησης η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καταγράφηκε σημαντική αύξηση στη χρήση του.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συνεδριών φόρτισης τον περασμένο Αύγουστο προσέγγισε τις 280, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα Ιουνίου και Ιουλίου.

Επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια φόρτισης, ξεπέρασε τις 4.000 kWh, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 20.000 “ηλεκτρικά” χιλιόμετρα μηδενικών ρύπων, τα οποία διένυσαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά το μήνα των διακοπών. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η ύπαρξη δικτύου σταθμών φόρτισης αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να επισκεφθούν με το αυτοκίνητό τους την Περιφέρειά μας για διακοπές.

Τρίτη Πανελλαδικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην τρίτη πανελλαδικά θέση μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία στην ανάπτυξη δικτύων δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Σκοπός μας να είναι να αντιμετωπίσουμε μαζί με άλλες καθαρές μορφές ενέργειας την κλιματική κρίση που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας», επεσήμανε ο Νίκος Φοίφας Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η εγκατάσταση και η διαχείριση του εν λόγω δικτύου, όπως επίσης και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας φόρτισης -η οποία είναι δωρεάν για τους χρήστες του– έγινε μέσω του ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος EnerNETMob, στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος μεταξύ 16 άλλων εταίρων από κράτη της Μεσογείου. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων προμηθεύονται τις κάρτες στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων.

«Επιπλέον, η υλοποίηση του έργου έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και έχει κάνει είναι ελκυστικό τον προορισμό μας» υπογράμμισε ο κ. Φοίφας.

Τα σημεία φόρτισης

Οι σταθμοί φόρτισης είναι διπλής εξόδου, μέγιστης ισχύος εξόδου 2×22 kW. Η εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών φόρτισης συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των έργων EnerMOB και EnerNETMob, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας INTERREG – ADRION και INTERREG -MED 2014 – 2020. Πιο συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν ήδη επτά σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων διπλής εξόδου, δηλαδή 14 σημεία φόρτισης συνολικά, εναλλασσόμενου ρεύματος, που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και ειδικότερα:

  • στον Ισθμό της Κορίνθου, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, 200 μέτρα μετά τη γέφυρα του Ισθμού,
  • στο Λουτράκι, στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, στην οδό Υψηλάντου 68,
  • στο Ναύπλιο, στο Διοικητήριο ΠΕ Αργολίδας, επί της Παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου,
  • στην Τρίπολη, στην Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου 2,
  • στη Σπάρτη, στο Δημοτικό Στάδιο, στην οδό Τριακοσίων 73,
  • στην Καλαμάτα, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην οδό Ψαρών και Δαμοφώντος, και στη συμβολή των οδών Φαρών και Κρήτης.

Το έργο EnerMOB (Διαπεριφερειακά δίκτυα ηλεκτροκίνησης για αστική κινητικότητα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα) υλοποιείται από τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ελλάδας της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας και της Κροατίας, με επενδύσεις μικρής κλίμακας και πιλοτικές δράσεις διασυνδέσεων μεταξύ διαφορετικών πόλεων με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, ελέγχοντας και αντιμετωπίζοντας πιθανές προκλήσεις στην οδήγηση και φόρτιση τους.

Η χρήση των ανωτέρω υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά το αρχικό διάστημα πιλοτικής λειτουργίας του Περιφερειακού Δικτύου Ηλεκτροκίνησης, θα είναι χωρίς χρέωση για όλους τους χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που διαμένουν ή κινούνται στην Πελοπόννησο, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν μια κάρτα πρόσβασης στους σταθμούς φόρτισης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πληροφορίες για χρήση και παραλαβή καρτών

Για πληροφορίες για την χρήση των υποδομών φόρτισης και για παραλαβή καρτών πρόσβασης στους σταθμούς φόρτισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα κατωτέρω σημεία:

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Διοικητήριο Αργολίδας, 1ος όροφος, Παραλιακή οδός Ναυπλίου – Νέας Κίου, ΝΑΥΠΛΙΟ
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Τηλ. : 275 23 60222, e-mail: [email protected]

Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ναυπλίου 57, 1ος όροφος ΤΡΙΠΟΛΗ
Τηλ: 271 3 611616, e-mail: [email protected]
Χαράλαμπος Δούλος, Παναγιώτα Καλογεροπούλου

Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κροκιδα 2, ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Τηλ: 274 13 60601, 274 13 60602 e-mail: [email protected]
Βίκη Ψάρου, Αικατερίνη Γκιολή

Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Διοικητήριο Λακωνίας, 1ος όροφος, 2ο χιλιόμετρο Σπάρτης – Γυθείου, ΣΠΑΡΤΗ
Τηλ. : 273 13 63111 e-mail: [email protected]
Δημήτριος Χλωράκος

Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Διοικητήριο Μεσσηνίας, 1ος όροφος, Ψαρών 15, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τηλ: 272 13 61700 e-mail: diplomata@pe_messinias.gr
Αθανάσιος Πατικόπουλος

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα την ηλεκτροκίνηση όπου θα γίνει ο απολογισμός υλοποίησης του έργου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος μεταξύ 16 άλλων εταίρων από κράτη της Μεσογείου, στο ευρωπαϊκό, συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα EnerNETMob.

Το έργο EnerNΕΤMob (Μεσογειακά Διαπεριφερειακά Δίκτυα Ηλεκτροκινητικότητας για συστήματα διατροπικών και υπεραστικών μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), στο οποίο συμμετέχουν 16 φορείς από 12 χώρες της Μεσογείου, υποστηρίζει το σχεδιασμό και εφαρμογή “Βιώσιμων Σχεδίων Ηλεκτροκίνησης”, με στόχο τη δημιουργία ενός “Διαπεριφερειακού Δικτύου Ηλεκτροκινητικότητας”, το οποίο θα διατρέχει τις πόλεις όλων των διακρατικών περιοχών του προγράμματος Interreg των Μεσογειακών χωρών (Interreg MED).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button