home design 800x400
home design 1170Χ320

Εμπλοκή Τσίπρα – Παναγιωτόπουλου για την αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε υπερκοστολόγηση της αναβάθμισης του Κέντρου, με τον ΥΕΘΑ να χαρακτηρίζει αναληθή όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Τα ξίφη τους για το κόστος αναβάθμισης του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα διασταύρωσαν στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη συμφωνία με τη Γαλλία, κατήγγειλε υπερκοστολόγηση της αναβάθμισης του Κέντρου στην Καλαμάτα, λέγοντας ότι το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης προέβλεπε αναβάθμιση στο 1/4 της τιμής. Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν προσκομίστηκε φάκελος στο 1/4 της τιμής και ότι η καναδική πρόταση κόστιζε 1,9 δισ. ευρώ και ότι τελικά μετά από ανταγωνιστικό διάλογο προτιμήθηκε η ισραηλινή εταιρεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε για το κόστος του Κέντρου:

«Είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ισραήλ. Σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση, διότι είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάζαμε και ένα έργο για το οποίο μας είχαν δοθεί εισηγήσεις αντίστοιχης κοστολόγησης με αυτήν που συμφωνήσατε εσείς και εμείς είχαμε επιλέξει να προωθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις στο ένα τέταρτο της τιμής. Και σας ερωτώ: Θα δώσετε αποδείξεις για την αναγκαιότητα των 2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα; Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε. Αλλά είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που φεύγει από το δημόσιο ταμείο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε:

«Άκουσα στην τοποθέτησή σας, αξιότιμε πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κάνετε λόγο για σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας κι επίσης να ισχυρίζεστε ότι διαθέταμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, ότι δηλαδή μπορούσαμε να το κάνουμε φθηνότερα με δικά μας χρήματα, στο 1/4 μάλιστα του συνολικού κόστους. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς και θα σας προέτρεπα να ανατρέξετε σε αυτούς που σας συμβούλευσαν να πείτε αυτά, γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και επομένως δεν σας συμβούλευσαν καλά. Η μόνη πρόταση που είχαμε στα χέρια μας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση κ. πρόεδρε, ήταν αυτή μιας καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Στην πορεία προέκυψε και η ισραηλινή εταιρεία.

Ξεκίνησε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος εις το οποίο συμφωνήσαμε. Αφότου πέρασε το πρόγραμμα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής -μετά από πεντάωρη συζήτηση και εξονυχιστικές εξηγήσεις που δόθηκαν για την κοστολόγηση- ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική, αυτήν που ισχυρίζεστε εσείς ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, η οποία είναι κατά τι μεγαλύτερη της αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις. Ως γνωστόν η σύμβαση αυτή είχε διάρκεια 22 ετών. Άλλωστε αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόταν και θα συζητούσαν εάν έπαιρναν αυτήν τη δουλειά και οι Καναδοί. Ο ισχυρισμός όμως ότι επιπλέον είχαμε και δική μας πρόταση κατατεθειμένη από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε είναι απολύτως αναληθής, διότι κατά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, τον Ιανουάριο του 2019, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας στα πρακτικά -μπορείτε να ανατρέξετε και να το δείτε αυτό του ΣΑΓΕ, τα έχω πιο φρέσκα στη μνήμη μου και θα ήθελα να φρεσκάρω και τη δική σας- αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η καναδική πρόταση, όπως να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις.

Άλλες λύσεις δεν προτάθηκαν ποτέ και παρότι το ζητήσαμε τότε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας -όταν για 5 ώρες συζητούσαμε για την Καλαμάτα κανένας δεν προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίον δήθεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας στο 1/4 του ποσού κι αυτό δεν συνέβη διότι δεν υπήρχε φάκελος, υπήρχε μόνο μία θεωρητική αναζήτηση από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που ποτέ όμως δεν αποτυπώθηκε σε πρόταση. Γι’ αυτό το λόγο αναζητήσαμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο όπως καταλαβαίνετε, στο τέλος του έτους με τη λήξη του προσδόκιμου βίου των εκπαιδευτικών αεριωθουμένων θα είχε δραματικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια της εκπαίδευσης των Ικάρων και την βρήκαμε με την ισραηλινή πρόταση, στην τιμή που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σίγουρα δεν αποτελεί σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση.

Θα συνιστούσα αυτοί που σας συμβουλεύουν επ’ αυτών των θεμάτων να έρχονται καλύτερα διαβασμένοι ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις πρώιμης σκανδαλολογίας σε αυτή την αίθουσα. Η συζήτηση περί τα εξοπλιστικά θα έλεγα πήρε μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης, που για άλλα είναι κι όχι για τα εξοπλιστικά. Κλείνοντας έχω να πω μόνο τούτο: Αν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύεται σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε να τρέξουμε για να καλύψουμε τόσο μεγάλο κενό».

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=HpT_R59V_1w

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis