home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΚοινωνία

Μεσσηνία: Τρεις αγροτικοί σύλλογοι βγήκαν στους δρόμους για τη σταφίδα

«Δεν πάει άλλο» λένε οι αγρότες Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού - Ποια είναι τα αιτήματά τους.

Διαμαρτυρία για τη σταφίδα διοργάνωσαν σήμερα στις 11:00 στο Διοικητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού. Προσυγκεντρώσεις έγιναν στις 09:30 στην Καζάρμα και στις 10:30 στον κόμβο της Μεσσήνης.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:

Από τον περασμένο Μάρτιο είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι η σταφίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω ότι η ΠΕΣ στον ανταγωνισμό της με άλλους μεταποιητές σταφιδέμπορους συγκέντρωσε μεγάλο όγκο της περσινής παραγωγής δημιουργώντας ένα «απόθεμα». Σήμερα το πρόβλημα οξύνεται, καθώς η φετινή παράγωγη προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη περσινή, με αποτέλεσμα το μάρμαρο να το πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τους εκβιασμούς των εμπόρων που θέλουν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή και από την άλλη τις ανοιχτές τιμές της ΠΕΣ.

Το πρόβλημα της σταφίδας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα μας τα προϊόντα, όπως την ελιά Καλαμών, το λάδι, την πατάτα, τα κηπευτικά και το φιστίκι φέτος που πλέον πέφτει η τιμή του κάτω από το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, με τα αγροτικά εφόδια να έχουν τρομερές αυξήσεις (λιπάσματα 40% αύξηση), το αγροτικό ρεύμα ακριβαίνει και το πετρέλαιο κυμαίνεται σε τιμές απαγορευτικές.

Διεκδικούμε μαχητικά:

1) Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

2) Να διασφαλιστεί η διάθεση του αποθέματος σε κρατικές δομές, π.χ. σε στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. με τιμές που να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς μέλη της ΠΕΣ.

3) Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής: Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια-είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος και των λαϊκών νοικοκυριών – καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button