home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδαυρος: Πώς πιάστηκαν στο αγκίστρι των λιμενικών οι …ψαράδες των αρχαίων

Οι έξι συλληφθέντες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ναυπλίου το βράδυ της Πέμπτης και ενώ οι έρευνες για το κύκλωμα συνεχίζονται.
Δύτες υποβρύχιεια αλιεία αρχαιοκάπηλοι Αρχαία Επίδαυρος

Στο Ναύπλιο οδηγήθηκαν οι έξι συλληφθέντες που πιάστηκαν να …ψαρεύουν αρχαία από το βυθό της Πολεμάρχας στην Επίδαυρο. Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας 36, 38, 35, 38, 74 και 65 ετών, οι οποίοι αργά το βράδυ της Πέμπτης πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα, στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, στην Αργολίδα.

Η σπείρα των αρχαιοκάπηλων συνοδευόταν από στελέχη του λιμενικού.

Οι έξι τους συνελήφθησαν τις βραδινές ώρες της Τετάρτης από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κορίνθου με τη συνδρομή στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Κορίνθου, καθώς και του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Παλαιάς Επιδαύρου του Λιμεναρχείου Κορίνθου.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Πολεμάρχας στην Αρχαία Επίδαυρο, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αρχαιοκάπηλοι είχαν προβεί στην ανάσυρση αρχαίων αντικειμένων από τη θάλασσα.

Η ανάσυρση είχε γίνει με τη χρήση θαλάσσιου μοτοποδηλάτου (jet-ski), καταδυτικού εξοπλισμού και ειδικού μηχανισμού ανίχνευσης μετάλλων, κατά παράβαση του Ν. 3028/2002 περί “Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Από το Λιμεναρχείο Κορίνθου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα 10 αρχαία αντικείμενα.

Επίσης κατασχέθηκαν: Δύο Ι.Χ.Ε., ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ένα jet-ski, ένα τρέιλερ μεταφοράς, ένας μηχανισμός ανίχνευσης μετάλλων, μια συσκευή παρεμβολής σήματος (jammer) και σχετικός καταδυτικός εξοπλισμός.

Από το πρωί έγιναν ενδελεχείς έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων σε περιοχές του δήμου Επιδαύρου, αλλά και εκτός Αργολίδας.

Για τον προσδιορισμό της αξίας των αντικειμένων που βρέθηκαν θα υπάρξει εκτίμηση από στελέχη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι έρευνες για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας συνεχίζονται από το λιμεναρχείο Κορίνθου που διεξάγει και την προανάκριση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis