home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Κέρδισε η Μαργαρίτα: Το δικαστήριο απαγορεύει στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης»

Ο Κουρής λέει ότι θα αποδείξει με τεστ DNA ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη.

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας απαγόρευσε σήμερα στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επίθετο «Θεοδωράκης». Η συγκεκριμένη διαταγή είναι προσωρινή, ενώ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η κόρη του συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, θα εκδικαστούν στις 30 Νοέμβρη.

Ο 54χρονος σήμερα Νίκος Κουρής χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια το όνομα «Θεοδωράκης», τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, ενώ με αυτό εμφανίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν ήταν άγνωστο στην οικογένεια Θεοδωράκη η οποία έχει συναντηθεί στο παρελθόν μαζί του αρκετές φορές. Βασική αφορμή γι’ αυτές τις συναντήσεις στάθηκε η δημιουργία του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Mikis ‘s Radio το πρόγραμμα του οποίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση του ανεκτίμητου έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ίδιος ο συνθέτης μάλιστα είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για το εγχείρημα αυτό ενώ, μέχρι πέρσι τουλάχιστον, διατηρούσε συχνή επικοινωνία με τον Νίκο, τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και με γραπτές και τηλεφωνικές επαφές. Δήλωνε μάλιστα ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τη λειτουργία του σταθμού και σύμφωνα με τον Νίκο Κουρή, τού είχε παραχωρήσει ένα πολύτιμο υλικό με 4.000 και πλέον ηχογραφήσεις από συναυλίες του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως και η ίδια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραδέχτηκε σήμερα, η ίδια και ο αδελφός της Γιώργος γνωρίζονται με τον Νίκο Κουρή. Φωτογραφίες μάλιστα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν αποδεικνύουν πως έχουν συναντηθεί και φωτογραφηθεί μαζί τόσο στο σπίτι του συνθέτη στην περιοχή της Ακρόπολης όσο και σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Μέχρι προσφάτως, ωστόσο, δεν είχαν εκφράσει καμία αρνητική τάση εναντίον του παρά το γεγονός ότι συστηνόταν επισήμως πλέον ως Νίκος Θεοδωράκης.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε στις 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του θανάτου του οικουμενικού δημιουργού, από τον γιο του Γιώργο Θεοδωράκη με αφορμή μια ανάρτηση του Γιώργου στο Facebook στην οποία έγραφε με νόημα «Αντίο πατέρα»! Στη δική του ανάρτηση – απάντηση, ο Γιώργος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «την απάτη του αιώνα» προσθέτοντας: «Ο Νίκος Θεοδωράκης δεν είναι γιος του Μίκη. Τον πατέρα του τον λένε Κουρή. Άρα τον λένε Νίκο Κουρή κι όχι Νίκο Θεοδωράκη. Και δεν έχει καμία σχέση με την οικογένειά μας και ολόκληρο το σόι μας. Θα παρακαλούσα πολύ να τον Αγνοήσετε και οι δημοσιογράφοι να μη του παίρνουν συνεντεύξεις. Εκτός κι αν θέλει να ξεφτιλίζεται μόνος του».

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε πως γνώρισε τον συγκεκριμένο άνθρωπο πριν από μερικά χρόνια και πως δεν είχε δώσει σημασία στην αρχή αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει γι’ αυτό και πήρε την απόφαση να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του προκειμένου να μην χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα της καθώς πιστεύει πως «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος στην περιουσία»

Από την πλευρά του ο Νίκος Κουρής, ο οποίος έδωσε επίσης το «παρών» στο Πρωτοδικείο, δήλωσε πως δεν επιθυμούσε το όλο θέμα να πάρει δημοσιότητα, κάτι που όμως ανατράπηκε από την δικαστική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του τα δύο παιδιά του συνθέτη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν διεκδικεί κάτι από την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά μετά την έκβαση που πήρε η υπόθεση είναι πλέον διατεθειμένος να υποβληθεί σε τεστ DND προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του: «Καλώ την Μαργαρίτα να μελετήσει το τραγούδι του νεκρού αδερφού που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεύτερον να ψάξει στο σπίτι να βρει χειρόγραφο που έχω αφήσει ότι δεν με ενδιαφέρει η περιουσία του ούτε η δημοσιότητα. Για μένα πλούτος είναι ότι μου εμπιστεύτηκε το έργο του, μου έδωσε 4.000 τραγούδια του τα οποία με τη βοήθεια των συνεργατών του τα έχω διπλασιάσει και προσπαθώ να διαδώσω το έργο του παγκοσμίως. Ό, τι έκανα εδώ και 20 χρόνια σαν Νίκος Θεοδωράκης, το έκανα με τη συναίνεσή του. Το είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ. Θα προχωρήσω σε επόμενα βήμα για αποδειχτεί με τεστ DNA».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button