Home Design
ΠολιτικήΕλλάδα

Μητσοτάκης – Μακρόν: Γαλλική ασπίδα στο Αιγαίο με «ψηφιακές» φρεγάτες Belhara και Rafale

Όλες οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε Γαλλιά και Ελλάδα - Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση Ελλάδας ΗΠΑ, είπε ο Μητσοτάκης - Η ακτινογραφία των νέων πολεμικών πλοίων που αποκτά η χώρα μας και η συζήτηση για τις κορβέτες Gowind.

Ιστορική μέρα σήμερα για τις σχέσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα. Η συμφωνία Μητσοτάκη – Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Στο τραπέζι και τρεις κορβέτες Gowind

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

«Ψηφιακές» φρεγάτες

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Γαλλική φρεγάτα
Φρεγάτα Belhara

«Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»;

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, απάντησε σε ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπογράψουμε πενταετή αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού. Να προσθέσω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για παράδοσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δούμε τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα για τη σχέση της χώρας με άλλες χώρες. Ελλάδα και Γαλλία θα συμπορευτούν για πολλές δεκαετίες στο μέλλον».

Μετά τις δηλώσεις του Εμάνουελ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Αγαπητέ πρόεδρε

Είναι μια ημέρα ιστορική για Ελλάδα και Γαλλία. Με τον πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε αναβάθμιση διμερούς αμυντικής συνεργασίας, διευρύνοντας τη διάθεση των κρατών για συμπαράταξη αμοιβαία συνδρομή και κοινή δράση σε όλα τα πεδία.

Εγκαθίδρυση για εταιρική σχέση σε άμυνα συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους πως οι δύο χώρες έχουν μια πολύ ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ. Εξωτερική πολιτική και άμυνα καλύπτουν σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν τη συνεργασία. Οι κοινές προσπάθειες ανέδειξαν με εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Πίστη σε ελευθερία, κράτους δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την κοινή συνεπή πορεία. Αποτελεί πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα προβλήματα των καιρών στην ήπειρό μας. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν βήμα για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γετιτονιά της. Που θα διαθέτει μέσα, βούληση, επιρροή για να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο.

Θα εξοπλιστούμε με τρεις + μια γαλλικές φρεγάτες. Κίνητρο ευρωπαϊκό, ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Εμάνουελ Μακρόν, είχε ανοίξει τον κύκλο των δηλώσεων αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ Κυριάκο.

Είμαστε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα, τον καρπό μιας σχέσης τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι το απαύγασμα μετά από την κοινή διακήρυξη του 2018, για αμοιβαία συνεργασία. Καρπός των τελευταίων 18 μηνών που έχουμε επιτελέσει εντατική εργασία, οδήγησε τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας.

Το περασμένο καλοκαίρι στη διάσκεψη του Αζαξιό, στη Μασσαλία και την Αθήνα, εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις που καταλήγουν σ ‘αυτή τη συνεργασία που δυναμώνει και εντατικοποιεί τη συνεργασία μας σε άμυνα και ασφάλεια για τα κοινά μας συμφέροντα. Θέλουμε να προστατεύοσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων των χωρών μας. Μιλάμε για ελληνογαλλική συνεργασία και στο στρατιωτικό κομμάτι και στη στρατιωτική βιομηχανία. Θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία κάτι που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θέσεις εργασίας. Η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο. Έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για την ειρήνη και την ασφάλεια σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική.

Αυτή η συνεργασία δεν έχει κανέναν προϊστάμενο γιατί μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. Μια συνεργασία για τη σταθερότητα. Επιπλέον πρέπει να τονίσω την έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες. Μια σχέση που εγγράφεται βαθειά στη δική μας ιστορία. Η Ελλάδα έχει μια ιστορία που μας επέτρεψε να είμαστε αυτοί που είμαστε. Η Ελλάδα σε δύο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι και να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης. Μια καρδιά που πάλλεται».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button