Home design
home design

Σεισμός στην Κρήτη: Δεν έμεινε τίποτα από το χωριό – Ούρλιαζαν και έκλαιγαν οι κάτοικοι

Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι, ακόμη δύο εγκλωβισμένοι, τουλάχιστον 11 οι τραυματίες. Καταστράφηκε ολοσχερώς το χωριό Κάτω Πουλιές, εκτός από δύο σπίτια.
Καταστροφές Αρκαλοχώρι Κρήτη

Την ώρα που ο απολογισμός της καταστροφής συνεχίζεται στην Κρήτη, τα βλέμματα πέφτουν στον άτυχο οικοδόμο που έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από μπάζα εκκλησίας. Ο 62χρονος δούλευε για την ανακατασκευή της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι μαζί με τον γιο του. Το χωριό Κάτω Πουλιές καταστράφηκε ολοσχερώς και κανένα σπίτι δεν είναι πλέον κατοικήσιμο.

Όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ο πατέρας δεν κατάφερε να βγει. Λίγα λεπτά αργότερα ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια. Ο γιος του είναι μεταξύ των τραυματιών και φέρεται να έχει υποστεί κατάγματα. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι παραμένουν δύο άνθρωποι στο Αρκαλοχώρι, με την ευρύτερη περιοχή να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σεισμός στην Κρήτη- Kαταστροφές σε σπίτια
Φώτο: cretapost.gr

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, είναι μεγάλες όπως λέει η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοικήσιμο. Οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφονται δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους και παραμένουν στο δασάκι του χωριού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του μικρού χωριού μόνο 2 σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοικήσιμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν για τις επόμενες ημέρες. Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοίκους, στην πειονότητα τους ηλικιωμένοι. Στην αναζήτηση τους αυτή, σούπερ Μάρκετ του Αρκαλοχωρίου τους δώρισε νερά και μακαρόνια για να περάσουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Σεισμός στην Κρήτη- Kαταστροφές σε σπίτια
Φώτο: cretapost.gr

Ένας νεκρός και 11 τραυματίες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ένας 62χρονος που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Άλλος ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Στο μεταξύ, 11 τραυματίες έχουν διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Από αυτούς οι τρεις διακομίζονται ήδη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείο, με τον ένα να είναι πολυτραυματίας και οι άλλοι δύο να έχουν υποστεί κατάγματα. Στους υπόλοιπους οκτώ που παραμένουν στο κέντρο υγείας, γίνονται εξετάσεις ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή τους και να κριθεί αν θα πρέπει να διακομισθούν σε νοσοκομείο.

Στο νησί μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Αύριο θα μεταβούν στην Κρήτη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Οι κάτοικοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν

Στην ΕΡΤ μίλησε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου, η οποία περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στην περιοχή, την στιγμή της ισχυρότατης δόνησης. Όπως ανέφερε, «οι κάτοικοι έκλαιγαν και ουρλιάζανε». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έκλαιγε και ούρλιαζε». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, έπεσαν τζάμια, μάρμαρα και σοβάδες.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis