home design 800x400
home design 1170Χ320

Pfizer και Moderna: Zαλίζουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών από την τρίτη δόση

Αναλυτικά τα ποσά που θα βγάλουν – Γιατί η αναμνηστική δόση είναι καθαρό κέρδος για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Οι κατασκευαστές εμβολίων – και συγκεκριμένα οι Pfizer και Moderna αναμένεται να κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ από τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τα κέρδη να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της διανομής της παγκοσμίως.

Η αναλύτρια της Mornignstar, Κάρεν Άντερσεν, εκτιμά πως μόνο από τις «αναμνηστικές» δόσεις οι Pfizer και Biontech θα λάβουν ποσό που θα αγγίξει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Moderna να κερδίζει περί τα 14 δις.

Όπως σημειώνεται στο MarketWatch, ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της κυβέρνησής του να προωθήσει την τρίτη «αναμνηστική» δόση του εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού. Η έγκριση, ωστόσο, δεν ήρθε και η τρίτη δόση για την ώρα προτείνεται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών, άλλα και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με την πανδημία, βέβαια, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές θα αλλάξουν, για ακόμη μία φορά, τις οδηγίες τους – κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη «έκρηξη» κερδών για τις κατασκευάστριες των εμβολίων, Pfizer και Moderna, με τα σκευάσματα των οποίων έχουν εμβολιαστεί ήδη 99 και 68 εκατομμύρια άτομα αντίστοιχα.

«Η ευκαιρία είναι ανάλογη των δισεκατομμύριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα χρειαστούν εμβολιασμό και ενισχυτική δόση», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Μάικλ Γιε.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, άλλωστε, μπορούν να κερδίσουν και από άτομα που έκαναν αρχικά άλλα εμβόλια. Για παράδειγμα, η Βρετανία σχεδιάζει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε όλους άνω των 50 ετών αλλά και σε μέλη ευάλωτων ομάδων – με βασικό πλάνο το εμβόλιο της Pfizer ως κύρια επιλογή, και της Moderna ως εναλλακτικής λύσης.

Για την Pfizer και τη Moderna, τέλος, οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι πολύ πιο κερδοφόρες από τις αρχικές δόσεις, καθώς δε θα συνοδεύονται από το κόστος έρευνας και ανάπτυξης που επωμίστηκαν για την παραγωγή τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της WBB Securities, Στιβ Μπρόζακ, οι ενισχυτικές δόσεις θα αντιπροσωπεύουν «σχεδόν καθαρό κέρδος» σε σύγκριση με τις αρχικές δόσεις.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis