home design 800x400
home design 1170Χ320

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Το σχέδιο για μία Νέα Αρχή που θα κλείσει τις πληγές στην κοινωνία

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
tsipras deth

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για προοδευτικές και τολμηρές τομές παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ένα σχέδιο με επίκεντρο τη στήριξη της εργασίας με κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και 35ωρο, τη ρύθμιση και διαγραφή των χρεών της πανδημίας, την αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη στήριξη της νέας γενιάς και το χτύπημα στο πελατειακό κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, του πτωχευτικού κώδικα και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Επίσης προχώρησε σε άλλες δύο δεσμεύσεις σε κομβικά ζητήματα:

  • «Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος.
  • Είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος».

«Σήμερα, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια Νέα Αρχή. Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά. Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτούμενος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες σειρές του Βελλίδειου κάθισαν συμβολικά γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και αμέσως μετά εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο συνεδριακό κέντρο συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα.

Η κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών είναι τόσο μεγάλα και η κρίση τόσο υπαρξιακή, που υπερβαίνουν τις παλιές πολιτικές συνταγές και τις ρητορικές και επικοινωνιακές συμβάσεις.

Χρειάζεται επειγόντως επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας. Και χρειάζεται τόλμη για μεγάλες τομές και υπερβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Όπως σημείωσε, «ήρθε η ώρα, να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε. Να ανεβάσουμε την πολιτική από τα υπόγεια της ιδιοτέλειας και της διαπλοκής, στο ύψος των αναγκών που έχουν οι άνθρωποι. Σήμερα, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια Νέα Αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

«Μια νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα. Μια νέα αρχή για Κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης. Μια νέα αρχή για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο. Μια Νέα Αρχή με την κοινωνία.

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης που κράτησε όρθιούς τους ανθρώπους όταν ο ιός απειλούσε τη ζωή τους και οι καταστροφικές φωτιές απειλούσαν τον τόπο τους.

Με τη δύναμη της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας που έδειξαν και δείχνουν αυτοί και αυτές που δίνουν τις μάχες στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Με τη δύναμη της εντιμότητας και της σκληρής δουλειάς που εκφράζει έναν ολόκληρο λαό που έχει μάθει στα δύσκολα.

Με τη δύναμη του μέλλοντος, των παιδιών του 21ου αιώνα που τα όνειρά τους για να ανθίσουν δεν χρειάζονται Megabytes και χαρτζιλίκια, αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, τους στηρίζει, τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Μια Νέα Αρχή, με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση.

Που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους».

Ο Μητσοτάκης κυβερνά ως άλλος Καίσαρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. «Κυβερνά και για τον κομματικό του στρατό.

Γι’ αυτούς τους λίγους, δήθεν άριστους αλλά κατά βάση αργόμισθους, που βρήκαν ξανά ανοιχτές τις πύλες του κράτους για να στήσουν πάρτι απευθείας αναθέσεων.

Τα γαλάζια golden boys που ως γνήσιοι αντικρατιστές, με έξοδα του κράτους χρυσοπληρώνονται για να υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό δείχνει η επιλογή του στο δήθεν επιτελικό κράτος, με τον διπλασιασμό των μετακλητών και των αμοιβών τους. Αυτό δείχνει και το όργιο των απευθείας αναθέσεων σε υπουργία και γενικές γραμματείες, δύο χρόνια τώρα.

Πέρα όμως από το ‘για ποιους’ κυβερνάει, σημασία έχει και το πώς κυβερνάει.  Που είναι ίσως το πιο βαθύ, το πιο δομικό, το ακόμα πιο διαβρωτικό για την ίδια τη δημοκρατία.

Και ο κος Μητσοτάκης κυβερνά μόνος. Ως άλλος Καίσαρας. Μετατρέποντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού στον ένα και μοναδικό πυλώνα της εκτελεστικής εξουσίας.

Με υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης.

Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.

Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε αυτό το καθεστώς της μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση».

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «στόχος και επιλογή μας, στη θέση του δήθεν επιτελικού αυταρχικού κράτους να οικοδομήσουμε το αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος. Μακριά από τις ελίτ, τον κομματισμό, το ρουσφέτι, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη διαφθορά».

Παράλληλα προχώρησε σε δύο δεσμεύσεις για δύο κομβικά ζητήματα:

«Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος.

Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα.  

Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων.

Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη.

Ήδη εργαζόμαστε για το σκοπό αυτό. Πρακτικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Και επίσης δεσμεύομαι, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.

Να εμπιστευτούμε και να αναβαθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Και να οικοδομήσουμε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Ένα νέο Δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα.

Με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων.

Την επόμενη των εκλογών:

• Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν περίτρανα και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

• Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

• Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.

Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα.

Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του.

Αυτό θα τελειώσει.

• Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών.

Το ξαναλέω, αυτό θα τελειώσει.

• Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων  golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.

Σε δυο κρίσιμους τομείς, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια δημιουργούμε σύγχρονες, σταθερές και υπό διακομματικό έλεγχο δομές,

• Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές.

Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής.

Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.

• Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ένα θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

• Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

• Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων που έγινε ανέκδοτο πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη των αρίστων.

• Ενισχύουμε ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση, στο  πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο  κράτος δίπλα στον πολίτη.

Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.

• Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό.

Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ.

Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για  προσλήψεις εκτός  ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

• Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.

• Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση.

Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.

• Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης.

Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.

Με αυτά τα τολμηρά μέτρα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος».

Νέα αρχή στην Παιδεία

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Παιδεία περιλαμβάνει:

• Την Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

• Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με  20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτομάτως να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

• Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

• Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Εμείς θέλουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικούς.

• Τη Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

• Τη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.

• Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.  

• Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

• Και φυσικά τη Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της  πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Προτεραιότητα η προστασία της εργασίας

Στο επίκεντρο του οράματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται ο χώρος της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες νομοθετικής παρεμβάσεις:

• Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

• Καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες

• Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας

• Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

• Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

• Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

• Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.

• Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

• Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας

• Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το ιερό δικαίωμα στην απεργία.

• Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

• Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

• Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

• Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

• Τέλος, αναγνωρίζουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Διαγραφή χρέους και κατάργηση πτωχευτικού κώδικα

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μια νέα αρχή στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

• Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.

• Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

• Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:

• Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.

Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης.  Μείωση 50% για βενζίνη.  Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.

• Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.

• Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε  δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

• Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Για το φορολογικό σύστημα, προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο:

• Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.

Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:

• Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.

• Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

• Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

• Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

• Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

• Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων».

«Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει ξανά η ώρα της ευθύνης»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με ένα διπλό μήνυμα προς τους πολίτες αλλά και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αισθάνομαι ότι το δικό μας χρέος είναι, κυρίως, να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει ξανά η ώρα της ευθύνης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω: είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με τη γνώση της εμπειρίας και της ευθύνης μας.

Με πιο φρέσκια ματιά, θα έλεγα, με νέες ιδέες και συμβολές από ανθρώπους ικανούς, από όλο το φάσμα της επιστήμης, του πολιτισμού, της αγοράς αλλά και των κινημάτων. Ανθρώπους που δυναμώνουν τις ιδέες και τη δυναμική του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Του πλειοψηφικού πόλου στην πατρίδα μας, που αναγκάζει ακόμα και τη Δεξιά να προσποιείται ότι έγινε ξαφνικά κεντρώα δύναμη.

Αυτό το ιστορικό πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα, είναι η σύγχρονη δύναμη αλλαγής».

«Μια δύναμη που τροφοδοτείται από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Από τη νέα γενιά και τα όνειρά της. Μια δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον με ασφάλεια. Απέναντι στις προκλήσεις της οικονομίας. Απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης. Απέναντι στην απειλή των δημοκρατικών θεσμών και του πλουραλισμού.

Αυτή η δύναμη θα είναι ο οδηγός της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το πλέον αντιπροσωπευτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: Την απλή αναλογική. Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά.

Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογές, εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί;

Ο κ. Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας όμως σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του. Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στην κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά, που είναι ορατή από όλους. Και τι μας είπε; Ή εγώ ή το χάος.

Μόνο που μάλλον δεν θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά. Γιατί, για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Όποτε λοιπόν κι αν επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και πιστέψτε με είναι η μεγάλη πλειοψηφία.

Και για ακόμη μια φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, θα αναλάβει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει την κοινωνική συνοχή, θα αναλάβει την ευθύνη να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας.

Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος αυτής της ευθύνης.

Έτοιμοι και αποφασισμένοι. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis