home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εμβόλια: Για ποιους ξεκινάει άμεσα η τρίτη δόση

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου για έγκυες, παιδιά και εφήβους.

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Εμβόλια: Για ποιους ξεκινάει άμεσα η τρίτη δόση

Τη χορηγήση τρίτης δόσης εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες από τη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ευπαθείς ομάδες και άτομα με λίγα αντισώματα, οι οποίοι υπολογίζονται σε 285.000 θα λάβουν μήνυμα, ώστε από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι κατηγορίες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και δεν οικοδομούν ανοσία και είναι κατώτερη του 50%.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων
    άτομα με καρκίνο
  • νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια
  • νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά για τον καθορισμό των ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στην χορήγηση της 3ης δόσης.

«Καταλήξαμε στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατάσταλμενους και είναι η ομάδα όσων διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα άνω των 60 ετών», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι λόγοι που συστήνεται το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους

«Ανάμεσα στους προβληματισμούς επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες» είπε στη συνέχεια και παρέθεσε τους βασικότερους λόγους:

Πρώτον για την ατομική τους προστασία και τη σωματική, ιδιαίτερα αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την ψυχική.
Δεύτερον, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
Τρίτον, μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα της κοινότητας
Τέλος, η πιθανότητα της μείωσης πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.
«Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι ίδιοι οι γονείς, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός και ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους» σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους ένα άλλο θέμα που απασχολεί, το βλέπουμε και στα περιστατικά που παρουσιάζονται είναι οι έγκυες, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 29 έγκυες – 25 από τις 29 μέσα στο 2021 – και δύο από αυτές, δυστυχώς, έχουν καταλήξει.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον 4 μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην τελευταία μελέτη του Αυγούστου από τα αμερικανικά CDC (Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών), που αφορά σε 2.500 εγκύους και εστιάζεται στους πρώτους μήνες της κύησης, τις πρώτες 20 εβδομάδες, φαίνεται πως ο εμβολιασμός στην πρώιμη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής. «Τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης» είπε.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis