home design

Κόρινθος: Το πολεοδομικό βρήκε τη γιατρειά του

Βασίλης Νανόπουλος: «Θεραπεύσαμε το Γενικό Πολεοδομικό της Κορίνθου λειτουργώντας άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά .

Αίσιο αποτέλεσμα είχαν οι άμεσες και στοχευμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής Κορίνθου για τη θεραπεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κορίνθου το οποίο είχε με την υπ΄ αριθμ. 2045/2019 απόφαση του ΣτΕ ακυρωθεί σε συγκεκριμένες Ζώνες Χρήσεων Γης, λόγω της μη ύπαρξης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Καθοριστική ήταν η βοήθεια του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνα Κόλλια λειτουργώντας με υπευθυνότητα κατόρθωσαν μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασίες να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 568/Τ.Δ /2-9-2021 ) η με αριθμ οικ 150066/26-8-2021 Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ,Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η «Επανέγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου Κορινθίων) του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

«Λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή άμεσα και υπεύθυνα. Προχωρήσαμε σε όλες τις πράξεις και τις συνεργασίες που έπρεπε ώστε να επιτύχουμε την θεραπεία του Γενικού Πολεοδομικού της Κορίνθου και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ν ανακοινώνουμε την δημοσίευση της επανέγκρισής του στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως. Πράξαμε το καθήκον μας, όπως θα έπρεπε οι προκάτοχοί μας να έχουν κάνει και πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των επόμενων χρόνων» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος ευχαριστώντας για το σύνολο της δουλειάς που έγινε όλο αυτό το διάστημα την Αντιδήμαρχο κ.Κόλλια καθώς και όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά.

Η μελέτη

Ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του προχώρησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εκτίμηση και αξιολόγηση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου, ενέργεια η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στην αρχική έγκριση του Γ.Π.Σ στο παρελθόν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε ο δήμος να μην μπει στην «περιπέτεια» της έκπτωσης του ΓΠΣ της εν λόγω περιοχής.

Κύριος σκοπός της ΣΜΠΕ ήταν η διερεύνηση, ο εντοπισμός, η περιγραφή και η κατάλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός στο περιβάλλον, και ο προσδιορισμός των μέτρων εκείνων που θα μετριάσουν ή θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτές σε επίπεδο χωρικό και χρονικό.

Η Μελέτη ολοκληρώθηκε, θεωρήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020 και τέθηκε σε διαβούλευση.Στις 12 Δεκεμβρίου 2020 υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με τον ανάδοχο. Εκπονήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από μελετητή και εγκρίθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του ΓΠΣ με την αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/72706/4747/29-07-2021 απόφαση του ΥΠΕΝ.

Πού αποσκοπεί η «θεραπεία» του πολεοδομικού σχεδίου

Η «θεραπεία» του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Κορίνθου θα επιτρέψει στο δήμο Κορινθίων:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version