Home design
home design

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται ηλεκτροσόκ αυξήσεων

Φουσκωμένοι λογαριασμοί έως και 50% αναμένονται το Σεπτέμβρη

Ισχυρό ηλεκτροσόκ πρόκειται να υποστούν χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να έρθουν επιβαρυμένοι έως και 50% τον Σεπτέμβριο.

Το παραπάνω παραδέχτηκε πλέον ανοιχτά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μάλιστα πρότεινε στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς προτείνοντας ως λύση τους… ιδιώτες.

Παραδοχή Σκρέκα χωρίς ανάληψη μέτρων

Για τις αναφορές περί αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσπάθησε να αποδώσει την εκτόξευση των τιμών στην… παγκόσμια συγκυρία, καθώς ανέφερε σήμερα ότι «αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με επτά μήνες πριν».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του AΝΤ1, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς (να αναζητήσουν ιδιώτες παρόχους), ενώ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους» είπε ο Κ. Σκρέκας αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα» ανέφερε προσθέτοντας: «Προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά».

Αντιδράσεις ΓΕΝΟΠhttps://c158b004c17049628d9bd06b9521614e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ σημείωσε ότι από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η «ρήτρα αναπροσαρμογής» των χρεώσεων προμήθειας.  Όπως είπε, μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η «ρήτρα αναπροσαρμογής», κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις.

Εξήγησε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει αυξήσεις: «Σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους παρόχους αγοράζει από τη χονδρεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρώ /μεγαβατώρα – αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρώ / μεγαβατώρα; Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους».

Σκουρλέτης: Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πρέπει να σας είναι εφιάλτης

Εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τις υπέρογκες αυξήσεις στη ΔΕΗ επιχείρησε να δώσει χθες στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης σε μια προσπάθεια να μην εμπλακεί με το ζήτημα. Ο υπουργός Εργασίας, που διαβεβαίωνε ότι με την πολιτική του οι καταναλωτές δεν θα πλήρωναν περισσότερα, υποστήριξε ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. «Είστε πρωταθλητές των fake news, αλλά όλα έχουν ένα όριο» ανέφερε.

Ισχυρίστηκε ότι εκείνος πέτυχε τη διάσωση της ΔΕΗ, αλλά «δύο χρόνια μετά έχει προκύψει στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς ένα θέμα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». «Αυτό δεν είναι θέμα ελληνικό, ούτε συνδέεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με τη ΔΕΗ και με τη διάσωσή της» είπε, παραπέμποντας στο «αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

«Το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ πρέπει να είναι ένας εφιάλτης κι αυτό έχει την υπογραφή σας. Εσείς βέβαια δεν ανησυχήσατε ότι θα ‘ανασχηματιστείτε’, διότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είστε ειδικού σκοπού. Αναλαμβάνετε ειδικές αποστολές, γι’ αυτό σας βάλανε εδώ πέρα. Το έχετε δείξει και σε προηγούμενες υποθέσεις που έχετε αναλάβει» του επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι πρόκειται για «δυσανάλογο κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ βέβαια κάποιοι κερδίζουν».

«Είχατε αναλάβει την ειδική αποστολή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τι λέγατε;  Ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τα τιμολόγια του ρεύματος» του υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis