home design800Χ400

home design 1170Χ320

Δύο Κύπριοι φέρνουν τον …έρωτα στο Άργος

banner efxes anagn

«Love – Ο έρωτας ταξιδεύει»: Ατμόσφαιρα, αισθησιασμός και πολλή μουσική με Δημοσθένους και Νεοφυτίδη την 1η Σεπτεμβρίου στους Στρατώνες Καποδίστρια.

|

Χρόνος ανάγνωσης

6 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Δύο Κύπριοι φέρνουν τον …έρωτα στο Άργος

Ένα ρεπερτόριο που διατρέχει τις εποχές, τα είδη, τους ρυθμούς, τους τόπους περνώντας από τον Γιαννίδη και τον Μουζάκη στον Χατζιδάκι, από τον Καλδάρα, τον Πλέσσα και τον Σπανό στον Κραουνάκη, στον Λάγιο και τον Καλαντζόπουλο, από τον Πρίσλεϊ στον Πιοβάνι και από τον Κοέν στον Κοστέλλο.

Κι ακόμα στην ποίηση: Λόρκα, Σαπφώ, Οδυσσέας Ελύτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης. Σε συνθέτες παλαιότερους και νεότερους: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Δημήτρης Λάγιος, Δημήτρης Μαραμής, Χρήστος Θεοδώρου.

Ατμόσφαιρα, αισθησιασμός και πολλή μουσική είναι τα υπόλοιπα συστατικά αυτής της κάπως… αφροδισιακής βραδιάς, κατάλληλη για όσους ψάχνουν το έτερον ήμισυ της νότας τους, αλλά απολύτως κατάλληλη και για singles. Και όπως έλεγε ο Αλμπέρ Καμύ, «πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, ένα μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που τον κυριεύουν».

Ενορχηστρώσεις: Νεοκλής Νεοφυτίδης. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Βασίλης Ραψανιώτης στο βιολί και Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν.

Τραγουδά ο Δώρος Δημοσθένους. Στο πιάνο ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στους Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος, ώρα 9.00 μμ, τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ.

Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών με καθηγητή τον Πέτρο Χριστοδουλίδη. Διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Αποφοίτησε (με άριστα) από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει στο ίδιο τμήμα με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα το μεταγραφικό έργο του Αυστριακού συνθέτη του 20ου αιώνα Arnold Schönberg. Συνεργάζεται ως πιανίστας και ενορχηστρωτής με συνθέτες και τραγουδιστές του ελλαδικού μουσικού χώρου (Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Ελένη Βιτάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δώρο Δημοσθένους, Λάκη Χαλκιά, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, Αλέξια, Δημήτρη Φανή, Νίκο Ξύδη, Νίνα Λοτσάρη, κ.α.), κι έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο (μεταξύ άλλων στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο θέατρο του Λυκαβηττού, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Ριάλτο Λεμεσού) και στο εξωτερικό.

Το 1993 κέρδισε το Α’ Βραβείο Σύνθεσης για τον Ύμνο της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας που έγινε στην Κύπρο, ενώ το 2000 κέρδισε το Α’ βραβείο και χρηματικό έπαθλο στους Πρώτους Αγώνες Σύνθεσης της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, με το έργο «Ο θαυμαστός κόσμος του Καραγκιόζη». Επίσης συμμετείχε ως συνθέτης με 5 τραγούδια σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη στο δίσκο της Μαργαρίτας Ζορμπαλά «Καφενείον η Ελπίς» και στους δίσκους του Δημήτρη Φανή «Θ’αντισταθώ» και «Ζωντανή ηχογράφηση στο Εναλλάξ και 4+1 νέα τραγούδια».

Φέτος κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Φαγιούμ» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου όπου συμμετέχουν ως ερμηνευτές οι Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Παπάζογλου, Δώρος Δημοσθένους, Μανώλης Πασχαλίδης κι ο ίδιος. Το 2007 έγραψε τη μουσική για το παιδικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Πλατς-μουτς» που ανέβηκε στο θέατρο «Ακάδημος» από τη θεατρική ομάδα «Μίμηση Πράξης» ενώ το 2008 συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα «Σόλο για τρεις» για τη μουσική του έργου «Τίτα-Λου» της Catherine Anne (σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά). Έχει γράψει επίσης μουσική για δύο ταινίες μικρού μήκους («Λουτρά Εμερκές» σκην. Παύλος Νεοκλέους, «Ορφέας» σκην. Αντώνης Βουτσίνος) ενώ έχει συνθέσει κι ενορχηστρώσει μουσική για σύνολα δωματίου και για ορχήστρα.

Ο Δώρος Δημοσθένους

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε θεωρητικά και είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στη Μονωδία με καθηγήτρια τη Λέλλα Στάμος. Απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Βύρωνα Κολάση και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης.

Ξεκίνησε ως σολίστ στο φωνητικό σύνολο «Διάσταση» Λεμεσό, Κύπρου. Το 1994 τραγούδησε στην παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη Κύπρος-20 Χρόνια Μετά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού. Το 1995 ερμήνευσε Τα τραγούδια της Αμαρτίας του Μάνου Χατζιδάκι στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ενός Λεπτού Σιγή. Επίσης τραγούδησε στη Λυρική Σκηνή Αθηνών, στην όπερα Διδώ και Αινείας του Percell.

Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε τραγούδια των Beatles και μπαλάντες. Εμφανίστηκε στα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου, HerMajesty’s και TheatreDruryLane πλάι στη Νάνα Μούσχουρη και στο θέατρο του Κρεμλίνο.

Το καλοκαίρι του 1997 ερμήνευσε τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στους Όρνιθες του Αριστοφάνη με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν.

Το 1998-1999 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Grease που ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο στην Αθήνα.
Συνέπραξε με την ορχήστρα Ossipov της Ρωσίας σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με τη Λένα Πλάτωνος ερμηνεύοντας τα τραγούδια του δίσκου Σαμποτάζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης μαζί με τη Σαββίνα Γιαννάτου.

Συνεργάστηκε επίσης με το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» στην παράσταση Η Εποχή της Μελισσάνθης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ερμήνευσε τα τραγούδια του έργου Ο Μεγάλος Ερωτικός μαζί με την Έλλη Πάπαλα

Την περίοδο 2001 -2003 συμμετείχε στην περιοδεία της Μαρίας Φαραντούρη σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε επίσης, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο Αμοργός του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Ηρώδου Αττικού τον Ιούνιο 2003.

Το καλοκαίρι 2004 συμμετείχε στους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, μια διεθνή παραγωγή σε σκηνοθεσία του ClaudeCrespen.

Το χειμώνα 2005-2006-2007 συνέπραξε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο Πατάρι του Θεάτρου Μεταξουργείου και το καλοκαίρι 2006 συμμετείχε στην περιοδεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).

Από το 2009 συνεργάζεται με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2010 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε την ημέρα μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Κύριλλου και Μεθόδιου στο Κρατικό Μέγαρο του Κρεμλίνου.

Το 2012 συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου.

Το Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στην Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τα τριάντα χρόνια προσφοράς του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Μονή Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη

Το Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε στην μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στο Κάστρο Αντιρρίου επ’ ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας της Γέφυρας, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ερμηνεύει τα τραγούδια στην ταινία του Πάνου Κούτρα «XENIA» που κυκλοφόρησε το 2014.

Έχει τραγουδήσει σε συναυλίες των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Λάγιου, Χρήστου Λεοντή, Λένας Πλάτωνος, Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Γιάννη Σπανού, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χρήστου Πίττα, Νίκου Πλάτανου, Ευαγόρα Καραγεώργη, κ.ά.

Στη δισκογραφία συμμετέχει στο «Ίνα τι» και «Των Αθανάτων» του Δημήτρη Λάγιου, «Η Καρδία μου Πεθυμώντατου Μιχάλη Χριστοδουλίδη, “Τα μυστικά του Κήπου” και “Κηποθέατρο” του Νίκου Κυπουργού, «Ο Τεμπέλης Δράκος» του Γιώργου Χατζηπιερή, “Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» και τα «Φανταρίστικα», του Λουκιανού Κηλαηδόνη, «Συνάντηση» του Αλκίνοο Ιωαννίδη, «Στην Άκρη τ’ ουρανού» του Σωτήρη Καραγεώργη, “LaDonnaetlaLuna” της EmiliaOttaviano. Ερμηνεύει, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάση Χρηστογιαννόπουλο το έργο «ΑΜΟΡΓΌΣ» του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2005. Το Δεκέμβριο 2008 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “OnefortheRoad” από τη Μικρή Άρκτο.
Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ο νέος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο “Compere”, από την εταιρεία Purple Lily Productions Ltd.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis