home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Η ΖΕΝ δεν καταγγέλλει το Δήμο για τις ελλείψεις του σε δομές φιλοξενίας

Επιστολή στην Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σχετικά με την κατάσταση των αδέσποτων στην περιοχή του Ναυπλίου.

Επιστολή στην Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφορικά με τον Δήμο Ναυπλιέων και τα καταφύγια αδέσποτων, απέστειλε η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται το ιστορικό διαχείρισης των αδέσποτων από το Δήμο Ναυπλιέων και η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής. Τέλος, η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου υποβάλει κάποια κρίσιμα ερωτήματα στην Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σχετικά με το αν προτίθενται να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όσον αφορά το θέμα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Ως Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή στην Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προκειμένου να της εκθέσουμε τις απόψεις μας για τα όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ναύπλιο αναφορικά με το κλείσιμο των τριών μη αδειοδοτημένων καταφυγίων αλλά και να της ζητήσουμε απαντήσεις σε κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα.

Πρώτον θέλουμε να σας καταθέσουμε με την παρούσα επιστολή ένα ιστορικό όσον αφορά την διαχείριση του Δήμου Ναυπλιέων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς τα οποία είναι κατά κύριο λόγο σκύλοι, αλλά και την στάση που έχουνε κρατήσει μέχρι τώρα και οι δύο φιλοζωικοί σύλλογοι που υπάρχουνε στο Ναύπλιο.

Αρχίζοντας λοιπόν την παρουσίαση αυτού του σύντομου ιστορικού θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Ναυπλίου ακόμη και τώρα δεν έχει δικό καταφύγιο για τα αδεσποτάκια με αποτέλεσμα να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτη που όμως κοστίζουνε πολύ στους δημότες και τελικά μία λύση δεν δίνουν. Επίσης ο δήμος μας δεν διαθέτει δημοτικό κτηνιατρείο με αποτέλεσμα να κάνει και για αυτόν τον λόγο επίσης συμβάσεις με ιδιώτες κάτι το οποίο επίσης κοστίζει πολύ.

Αν λοιπόν είχε φροντίσει ο δήμος Ναυπλίου να έχει ένα δικό του δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο τότε τα πράγματα θα ήτανε πολύ πιο εύκολα για να λυθεί το θέμα της προσωρινής παραμονής των αδέσποτων ζώων σε έναν ασφαλή χώρο και θα κόστιζε προφανώς πολύ λιγότερο από ότι μας κοστίζουν τώρα οι συμβάσεις με τους ιδιώτες.

Επίσης αν ο δήμος Ναυπλιέων φρόντιζε να έχει το δικό του δημοτικό κτηνιατρείο σίγουρα το κόστος της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα ήταν προφανώς και σαφώς πολύ μικρότερο αλλά επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει με την δωρεάν περίθαλψη των κατοικιδίων ζώων των οικονομικά πιο ασθενών συμπολιτών μας που μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα, κάτι όμως που με τις συμβάσεις με τα κτηνιατρεία των ιδιωτών δεν μπορεί να γίνει.

Όσον αφορά τώρα την δράση των φιλοζωικών συλλόγων αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι τις αρχές του 2020 υπήρχε μόλις ένας στο Ναύπλιο και είναι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου «Οι Αδέσποτοι», στον οποίο και προεδρεύει ο κ. Κυριακού, του οποίο το έργο φυσικά και θαυμάζουμε αλλά και εκτιμούμε αλλά δεν το θεωρούμε όμως λύση, γιατί ο συγκεκριμένος φιλοζωικός σύλλογος όσον αφορά το μείζον και πολύ σοβαρό θέμα του καταφύγια κράτησε και κρατάει ακόμα και τώρα που 109 σκυλιά κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο αυτός ο φιλοζωικός σύλλογος τάσσεται ακόμα και τώρα κατά των καταφυγίων με αποτέλεσμα πολλά από τα αδεσποτάκια ούτως ή άλλως να μείνουν στον δρόμο αφού μέχρι να υιοθετηθούν δεν θα υπάρχει μια στέγη για αυτά.

Επίσης στις αρχές του 2020 ιδρύεται ο δεύτερος φιλοζωικός σύλλογος στο Ναύπλιο με την ονομασία Ζωοφιλική Ένωση Ναυπλίου και αναλαμβάνει και τις δύο θέσεις εκπροσώπων φιλοζωικών φορέων στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου. Ο φιλοζωικός σύλλογος αυτός προέκυψε από την διάσπαση κάποιων μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπλίου «Οι Αδέσποτοι», τα οποία όμως από ότι φαίνεται και δικαίωμά τους είναι το ότι τάχθηκαν με την μεριά του Δημάρχου και εμείς δεν στεκόμαστε απέναντί τους σε αυτό.

Στεκόμαστε όμως απέναντί τους στο γεγονός ότι η μέχρι τώρα δράση τους έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων που βρίσκουνε και αυτό η αλήθεια είναι ότι το εκτιμούμε και ότι είναι επίσης θεάρεστο έργο το έργο τους αυτό. Εκεί που διαφωνούμε όμως μαζί τους είναι στο ότι δεν έχουν βγει μπροστά έστω και μία φορά να καταγγείλουν τον δήμο για τις ελλείψεις του σε δομές φιλοξενίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων αλλά καθώς επίσης και ότι επιτρέπουν στον Δήμο Ναυπλίου να προβάλει το έργο τους ως δικό του πράγμα στο οποίο όμως πιστεύουμε ότι είναι απολύτως σύμφωνα και τα μέλη του εν λόγω συγκεκριμένου φιλοζωικού συλλόγου.

Για όλα αυτά τα όσα ήδη έχουμε ξαναπεί και προαναφέραμε και στην παρούσα επιστολή σας θέτουμε τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

 • Εσείς πως κρίνεται την δράση και την στάση μέχρι τώρα των δύο προαναφερθέντων φιλοζωικών συλλόγων;
 • Θεωρείτε εσείς ότι κανονικά θα έπρεπε οι δύο φιλοζωικοί σύλλογοι της περιοχής του Ναυπλίου να πρωτοστατούν με δράσεις τους σε διεκδικήσεις δομών φιλοξενίας και περίθαλψης από τον Δήμο Ναυπλίου με καθαρά δημοτικό και δημόσιο συνάμα χαρακτήρα;
 • Εσείς δέχεστε να καταγγείλετε την έλλειψη όλων των απαραίτητων δομών στο Ναύπλιο με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του Δήμου Ναυπλίου;
 • Επιπλέον καταγγέλλετε την απουσία δράσης και διεκδικήσεων για αυτά τα σοβαρά θέματα των δύο Ναυπλιώτικών Φιλοζωικών Συλλόγων;
 • Επίσης εσείς ως η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πόσες φορές έχετε καταγγείλει τις ελλείψεις σε δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αλλά καθώς επίσης και πόσες φορές έχετε καταγγείλει την έλλειψη των δράσεων και των διεκδικήσεων από την μεριά των φιλοζωικών συλλόγων;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

 1. Αναδημοσιεύω πρόσφατο άρθρο μου στην ίδια ιστοσελίδα, ως απάντηση και σε αυτή την ανάρτηση.

  Γνώρισα τον Στέλιο Κυριακού πριν περίπου 10 χρόνια, καθίσαμε και μιλήσαμε στο Ναύπλιο για να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με γνώμονα τα κατοικίδια της Αργολίδας και Πελοποννήσου, τα αδέσποτα, τα ζώα εκτροφείου γενικότερα, με βάση την ιταλική κι ευρωπαϊκή εμπειρία, με τις βέλτιστες πρακτικές που προσφέρονται προς την Ελλάδα και συγχρηματοδοτούνται.
  https:/ /www.anagnostis.org/ 2021/08/15/ nafplio-sti-dikaiosyni-gia-ta-adespota-o-kyriakou-den-einai-katafygio-alla-to-spiti-mou/ #comment-6856
  Του μίλησα για τις δράσεις της κόρης μου στην Ιταλία, περιφερειακή συντονίστρια τότε της φιλοζωικής οργάνωσης OIPA και διαθέσιμη να ξεκινήσει μια συνεργασία φορέων.
  https:/ /www.oipa.org /international
  Δυστυχώς έλειπε το νομικό υποκείμενο, ένας νόμιμος φορέας του Τρίτου Τομέα (αυτό που κακώς στην Ελλάδα ονομάζεται ΜΚΟ) για να γίνει το πρώτο βήμα… και υπήρχαν τοπικές έριδες, φιλονικίες, αντιπερισπασμοί, χοντρά προβλήματα στην μικρή, τοπική κοινωνία.
  Το γνωστό τροπάρι: “να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα”.
  Έφυγα από το Ναύπλιο, αλλά παραμένω ενεργός ευρωπαίος πολίτης πάντα έτοιμος να ενεργοποιηθώ για τη διεθνή συνεργασία κι ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
  Για τον Στέλιο έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τότε και τον παρακολουθώ, κάνει μια υπεράνθρωπη, ηρωική προσπάθεια που σε άλλον, πιο “πολιτισμένο” τόπο θα είχε οργανικούς υποστηρικτές τις τοπικές αρχές, σταθερούς συνεργάτες όλους τους φιλόζωους, μαζί του όλη την Κοινωνία Πολιτών κι όχι να γίνεται στόχος πολιτικάντηδων και μοχθηρών θηρίων κατά της ίδιας της φύσης.

  Ευάγγελος Αλεξανδρής
  Πρόεδρος ΕλληνοΪταλικού Συνδέσμου
  https:/ /www.facebook .com /groups/ lega. italoellenica

Διαβάστε ακόμα

Back to top button