home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πριν τα συμπτώματα

Τι δείχνει έρευνα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Δημόπουλου, μαζί με δύο ακόμα επιστήμονες.

Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού παρά τους εμβολιασμούς. Αυτή τη φορά ο κίνδυνος είναι από την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης που διασπείρει τον ιό προτού καν διαγνωστεί ή εμφανιστούν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Δημόπουλου, μαζί με την καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την επίκουρη καθηγήτρια Σταυρούλα Πάσχου για τη μετάλλαξη Δέλτα, όσοι προσβληθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, αργούν να εμφανίσουν συμπτώματα ενώ μεταδίδουν τον ιό.

«Η συγκεκριμένη δημοσίευση μάς δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός. Με ένα R0 το οποίο είναι γύρω στο 6, σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να τη μεταδώσει ιό σε 6 άτομα. Επίσης, το 75% των μεταδόσεων, συμβαίνουν σε μία προσυμπτωματική φάση. Δηλαδή, κάποιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα, έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει τον ιό», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται πλέον στο 85% των δειγμάτων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη και, παράλληλα, παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανησυχητικό είναι, επίσης, το εύρημα της ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με το οποίο το πιο συχνό στέλεχος του ιού στην επικράτεια είναι το Delta.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis