home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Bingo στον αθλητισμό

Η συνταγή Νίκα και τα αποτελέσματα

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Πελοπόννησος: Bingo στον αθλητισμό
Γήπεδο. Ένθετη φωτογραφία Νίκας - Μαντζούνης

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει τόση μεγάλη έμφαση στον αθλητισμό, με τον κατάλληλο άνθρωπο στο κατάλληλο πόστο. Η ιδέα του Παναγιώτη Νίκα, να ορίσει θεματικό αντιπεριφειάρχη για θέματα Αθλητισμού, στην αρχή φάνηκε ότι θα εξυπηρετούσε το «βόλεμα» ημετέρων, όμως όταν υλοποιήθηκε φάνηκε ότι είχε συγκεκριμένη στόχευση και με το πέρασμα του χρόνου, φαίνονται τα οφέλη.

Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές, είναι σαν να κρατάει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, όπως λέει ο λαός. Και προφανώς δεν θα μπορούσε ένας περιφερειακός σύμβουλος ή κάποιος αντιπεριφερειάρχης γενικών καθηκόντων – όσο ικανός κι αν ήταν – να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις.

Αθλητισμός και στόχοι

Η στροφή που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον αθλητικό τομέα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας φαίνεται από τους στόχους που θέτει με κατανομή και προτεραιότητες σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα αθλήματα.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε κάθε περιοχή, προφανώς και πρέπει να ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες των σωματείων, όσο και στην εξυπηρέτηση όλων των αθλημάτων. Φαίνεται λοιπόν ότι στην Περιφέρεια ανακάλυψαν ότι αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Έτσι, είδαμε πριν λίγο καιρό τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Junior Motocross 2021 στη Μεγαλόπολη, που απέκτησε πίστα Motocross σε χώρο 99 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τη ΔΕΗ, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε δηλώσει: «η Πολιτεία επενδύει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, τόσο σε ότι αφορά το αυτοκίνητο όσο και τη μοτοσυκλέτα και βέβαια στις μεγάλες διοργανώσεις. Φιλοδοξούμε η πίστα Motocross της Μεγαλόπολης να αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο, στα πρότυπα του εξωτερικού, με τις κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να υπάρχει άκρως οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση».

Γιάννης Μαντζούνης

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει πλέον η Περιφέρεια και για τον αθλητικό τουρισμό, ενώ στρέφεται παράλληλα και στον αθλητισμό βουνού, θάλασσας και φυσιολατρίας.

Φυσικά δεν λείπει η στήριξη στα αθλητικά σωματεία εθνικών κατηγοριών για τις μετακινήσεις τους, αλλά και για την αγορά αθλητικού υλικού.

Το αγαπημένο ποδόσφαιρο έχει βέβαια τη δική του ξεχωριστή θέση με τη συνεχή βελτίωση των γηπέδων.

Πέραν αυτών σε μικρό χρονικό διάστημα το κολυμβητήριο Ναυπλίου απέκτησε την πολυπόθητη «κουβέρτα», ενώ δρομολογείται παράλληλα το Ενωσιακό γήπεδο στη Ρέα και ένα ακόμα Ενωσιακό γήπεδο στη Νεστάνη.

Μεταξύ άλλων γίνεται ανακατασκευή κλειστών γυμναστηρίων, κατασκευάζονται σε πολλούς αθλητικούς χώρους νέες κερκίδες και αποδυτήρια και μπαίνει σε τροχιά το Αθλητικό κέντρο Μεσσηνίας.

Αθλητισμός στην Πελοπόννησο

Η ανάπτυξη του αθλητισμού στην Πελοπόννησο δεν περιορίζεται μόνο σε γήπεδα και γύρω από το ποδόσφαιρο. Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν συνδέσει το δημοφιλές άθλημα με τον αθλητισμό, όμως είναι τόσο ευρεία η γκάμα των αθλημάτων που ασχολείται ο καθένας, οπότε θα ήταν άδικο να συνεχιστεί η ίδια τακτική, που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο σχεδιασμός των όποιων παρεμβάσεων και έργων γίνονται στην Πελοπόννησο δεν είναι τυχαία. Για κάθε έργο που εξαγγέλλεται και υλοποιείται, προηγείται γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και οι αθλητικές υποδομές μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωγραφική κατανομή, όσο και την κάλυψη του πλήθους των διαφόρων αθλημάτων, που ενδιαφέρουν τον κόσμο.

Έτσι, η όποια κίνηση γίνεται και η όποια απόφαση λαμβάνεται, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, στόχων και προτεραιοτήτων, με σκοπό την ανάπτυξη και πρόοδο του υγιούς αθλητισμού.

Γήπεδο

Πολλά τα αθλήματα και οι ανάγκες

Η Περιφέρεια μπορεί να παίξει ένα σοβαρό επιτελικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των επιπέδων και όλων των μορφών του αθλητισμού προς όφελος της κοινωνίας. Αρκεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένους εφικτούς στόχους και να μην χρησιμοποιεί τον αθλητισμό και τα χρήματα που διατίθενται σε αυτόν, για προσωπικές φιλοδοξίες.

Όπως δείχνουν τα πράγματα – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – φαίνεται ότι αυτό αποτελεί «κορνίζα» και κανόνα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην τελευταία θέση από πλευράς αθλητικών υποδομών, έχοντας μείνει πίσω στο σημαντικό αθλητικό έργο υψηλού επιπέδου. Αν δει μάλιστα κανείς τον τομέα του εναλλακτικού αθλητισμού, εκεί «έπιανε … πάτο», παρά τις γεωγραφικές και γεωλογικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του εναλλακτικού αθλητισμού. Πόσο μάλιστα, όταν ο τομέας αυτός μπορεί να βοηθήσει πέραν όλων των άλλων και στη σύνδεση με τον τουρισμό και με την τόνωση της οικονομίας.

Εξάλλου, η Πελοπόννησος κρύβει πίσω της την βαθιά ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό φαίνεται πλέον ότι έχει γίνει αντιληπτό στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του αθλητικού τομέα. Και ο «τελευταίος» άνθρωπος στη γη, γνωρίζει το πλήθος των αρχαίων σταδίων και γυμναστηρίων, τους ιερούς αγώνες Ολύμπια, Πύθια, Νέμεα, Ίσθμια το αθλητικό ιδεώδες.

Η σύγχρονη Πελοπόννησος όμως θα μπορέσει να μπει σε αυτή τη λογική;

Αν υλοποιηθούν αθλητικά έργα και προς αυτή την κατεύθυνση, ναι, θα μπορέσει.

Γιάννης Μαντζούνης - Παναγιώτης Νίκας
Γιάννης Μαντζούνης

Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού

Ο ορισμός αντιπεριφερειάρχη που να ασχολείται αποκλειστικά με τον αθλητισμό, φαίνεται τελικά ότι ήταν το «κλειδί» για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού, σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας.

Η ανάθεση μάλιστα των καθηκόντων αυτών στο πρόσωπο του έμπειρου περί των αθλητικών Γιάννη Μαντζούνη αποδεικνύεται μια σωστή απόφαση του Νίκα. Το αν κάποιος επιχειρηματίας καταφέρνει να συνδυάσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις με το ρόλο του θεματικού αντιπεριφερειάρχη και να τρέχει κάθε μέρα από το Γύθειο μέχρι τον Ισθμό και από το Λεωνίδιο μέχρι τα Φιλιατρά, είναι μια άλλη υπόθεση, που ο Μαντζούνης καταφέρνει τελικά να το κάνει.

Η φιλοδοξία του μάλιστα (ή καλύτερα η …τρέλα του) να δει να αναπτύσσονται οι αθλητικές υποδομές στην Πελοπόννησο είναι η χρυσή συνταγή, που είδε ο Νίκας στο πρόσωπό του Μαντζούνη για το συγκεκριμένο πόστο. Άλλωστε ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού προέρχεται βέβαια από την κεντροδεξιά, όμως δεν στηρίζει την επιβίωσή του σε έμμισθες θέσεις, αφού έχει τη δική του δουλειά, που μάλιστα ακόμα και σε εποχές κρίσης πάει καλά και στέκεται δυναμικά στο χώρο του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis