home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδαFeatured

Ναύπλιο: Μία σύγχρονη ματιά της Ελληνικής Επανάστασης

Τόπος μνήμης του αγώνα της ελευθερίας – Μία έκθεση από σύγχρονους καλλιτέχνες στο Βουλευτικό.

Το Βουλευτικό Ναυπλίου άνοιξε τις πόρτες του πριν τρεις εβδομάδες και φιλοξενεί στο χώρο του την έκθεση για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που φιλοτεχνούν σύγχρονοι καλλιτέχνες από το Ναύπλιο και άλλα μέρη της Ελλάδας με την υπογραφή της Λαμπρινής Καρακούρτη, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Γνωστή για την ποιότητα των καλλιτεχνικών θεματικών εκθέσεων που διοργανώνει στα πλαίσια των παρουσιάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης πολλά χρόνια τώρα, η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό μια νέα εξαιρετικής ποιότητας καλλιτεχνική έκθεση, καθώς μόλις πριν λίγες εβδομάδες παρουσίασε μια άλλη σημαντική επίσης έκθεση, με κλασικά έργα για την Επανάσταση στους χώρους του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Η διαφορά έγκειται στη σύγχρονη ματιά με την οποία οι καλλιτέχνες αναπαριστούν πρόσωπα, στιγμές, σύμβολα, γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τα τοποθετούν σε ένα χώρο-βήμα διαλόγου με το κοινό.

Μάγδα Μάρα, εικαστική εγκατάσταση με μικτή τεχνική, «Ρευστά σύμβολα 2021» (Φώτο: Γιώργος Κόνδης)

Είκοσι πέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες, γράφει στο εισαγωγικό της κείμενο η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη, γεφυρώνοντας τόπο και ιστορία, δημιουργούν έργα, τα οποία προκαλούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Σημαντικοί εκπρόσωποι της Γενιάς του ’80 μαζί με νεότερους καλλιτέχνες προτείνουν μέσω της τέχνης τους ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης στα αποθέματα της μνήμης και των εμπειριών τους.

Τ’ Ανάπλι, η θρυλική Napoli di Romania, η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο τροφοδοτεί τους σύγχρονους καλλιτέχνες με ένα πολύ πλούσιο υλικό από τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού, για να αποτίσουν έναν εικαστικό φόρο τιμής στον αγώνα της ελευθερίας. Μνήμες που απελευθερώνουν και δεν υποδουλώνουν τους καλλιτέχνες, προσφέροντάς μας καλλιτεχνικές φόρμες ικανές να αναμορφώσουν το βλέμμα μας σχετικά με τη μνήμη του αγώνα της ελευθερίας.

Φώτο: Γιώργος Κόνδης

Είναι πράγματι έτσι, μιας και το στήσιμο ολόκληρης της έκθεσης επιτρέπει ένα συναρπαστικό εικαστικό ταξίδι από την είσοδο με τις κλασικές λιθογραφίες μέχρι το συμβολικό λάβαρο στο βάθος της αίθουσας. Τεχνικές, ιδέες, αναπαραστάσεις, συμβολισμοί, μοντέρνα και κλασική έκφραση προσώπων και γεγονότων, βρίσκονται όλα σε μια εξαιρετική αλληλοδιαδοχή που επιτρέπει στο κοινό να παρατηρήσει, να αναρωτηθεί και να εκφράσει μια δική του πλέον άποψη για την προτεινόμενη (ανα)παράσταση. Όλα αυτά για όσους επισκέπτες αρκούνται στην περιδιάβαση της έκθεσης καθώς υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση μέσα στο χώρο: το ψηφιακό περίπτερο για όσους επισκέπτες θέλουν να εμπλουτίσουν τις εικόνες που μόλις αποτύπωσαν από την έκθεση αυτή.

Η έκθεση των έργων στον όμορφο αυτό χώρο αφήνει τον επισκέπτη και τη ματιά του να περιπλανηθούν μέσα από τα κενά, που προκαλούν ένα εξαιρετικό παιχνίδι οπτικών ερεθισμάτων ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πλάνο, στο άμεσο και στο απομακρυσμένο οπτικά πεδίο, σε μια παράσταση της στιγμής και σε μια της προηγούμενης.

Το Ναύπλιο γεμίζει σ’αυτό το τέλος του περίεργου και πληγωμένου Αυγούστου 2021 με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Μη χάσετε όμως αυτή την έκθεση στο Βουλευτικό που θα σας περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα, για λίγες ακόμη μέρες. Εξάλλου η επιτυχία της έκθεσης υπογραμμίζεται και από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού μέχρι σήμερα.

(Γιώργος Κόνδης)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button