home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γώγος: Νόσος των νέων η μετάλλαξη Δέλτα, έφθασε πάνω από 80%

O καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα, βρίσκεται στο 60%, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου – Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί.
Ναύπλιο βράδυ κόσμος

Σε εγρήγορση τίθενται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ο υγειονομικός μηχανισμός, εν μέσω ανησυχιών για την επιβαρυμένη εικόνα που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο, ιδιαίτερα στα νησιά και τη μετάδοση του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα μόλις τελειώσουν οι διακοπές.

Κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο αύξησης της πίεσης στα στο ΕΣΥ καθώς ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζεται αυξημένος.

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα, βρίσκεται στο 60% κατά μέσο όρο και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία -κατά μέσο όρο- είναι 251 καθημερινά με αυξητικές τάσεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία όπως είπε εντοπίζεται στις ΜΕΘ Κρήτης με κάλυψη κατά 96,5%.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ παρατηρείται μια αύξηση των νοσούντων της τάξης 12,44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά όπως πρόσθεσε, την εβδομάδα αυτή εισήχθησαν στα νοσοκομεία 1872 άτομα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εισαχθεί 961.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας και ότι αυτό έχει κυρίως να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σημείωσε επίσης ότι η παραλλαγή Δέλτα έφθασε πάνω από 80% και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασίας και η χρήση της μάσκας για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Παρότι τα εμβόλια είναι δραστικά δεν είναι τέλεια, σημείωσε, επίσης, τονίζοντας ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να συντελέσει στην μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και στην εμφάνιση άλλων παραλλαγών.

Ο κ. Γώγος παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν άμεσα. Ενώ για όσους επιστρέφουν από διακοπές συνέστησε να κάνουν τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας για να μην μεταδόσουν τη νόσο στις αστικές ζώνες.

Απηύθυνε επίσης έκκληση σε υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε το υπόλοιπο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι σημαντικό.

Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί

Έκκληση στους υγειονομικούς έκανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους ».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σχόλια

nd click 300x250 4
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis