Home design
home design

Κόλαση στα Βίλια: Καίγονται σπίτια – Η φωτιά περικύκλωσε το χωριό

Μάχη για να σωθεί το χωριό – Ασταμάτητο το πύρινο μέτωπο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι.
ωτιά στα Βίλια: Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού - Οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό

Στιγμές αγωνίας από στη φωτιά στα Βίλια καθώς οι φλόγες βρίσκονται στα 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με κατοικίες εκτός οικισμού να έχουν όμως τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο εφιάλτης από την πύρινη λαίλαπα στα Βίλια δεν έχει τελειωμό καθώς το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περικυκλώσει το χωριό με τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν τα πρώτα σπίτια. Όπως ανέφερε στο OPEN o Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, η φωτιά έχει φτάσει στα 30 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ ζήτησε να φτάσουν όλα τα πτητικά μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Οι καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις ενώ δραματικότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση με τη δύση του Ηλίου αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, καθώς τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με τις επίγειες δυνάμειες να μην μπορούν να προχωρήσουν για να επιχειρήσουν, με τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από αέρος να είναι οι μόνες που μπορούν αυτή την ώρα να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στη μάχη με τις φλόγες.

«Είναι απίστευτο το πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε ο αντιπεφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. «Από τις 14.30, αλλάζει συνεχώς ο άνεμος, όσοι οικισμοί βρίσκονται κοντά στα Βίλια έχουν εκκενωθεί», ανέφερε επίσης.

«Η φωτιά θα σβήσει μόνο όταν δεν έχει κάτι άλλο να κάψει», ανέφερε δραματικά ο κ. Κόκκαλης.

Έκκληση και από τον κοινοτάρχη Βιλίων, ο οποίος δήλωσε στο OPEN, «όποιος μπορεί ας βοηθήσει».

Μάχη για να σωθεί το χωριό

Όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος, νωρίτερα, στις 16.30 περίπου, με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε η πρώην δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Κώνστα στο OPEN, η φωτιά βρίσκεται μόλις 500μ. Μακριά από τα πρώτα σπίτια στα Βίλια, Η κ. Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια σημείωσε ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό, ενώ ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev.

Τρόμος από τις αναζωπυρώσεις

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis