home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Θεοδωρίδου: Έκκληση για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών – Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση

Την τρίτη δόση του εμβολίου θα χρειαστεί να την κάνουν άνθρωποι σε αυξημένο κίνδυνο ή ανοσοκατασταλμένοι.

Εν μέσω ανησυχιών για την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ιδιαίτερα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού όπου υπάρχουν φόβοι για φαινόμενα συνωτισμού και καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ, οι ειδικοί επιστήμονες ενημερώνουν για τις τελευταίες παρατηρήσεις τους σε ότι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, λέγοντας πως τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για τις ηλικίες αυτές, ενώ εξελίσσονται μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των ήπιων συμπτωμάτων και οι παρενέργειες του μυοκαρδίου είναι εξαιρετικά σπάνιες (12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ.) ενώ υπερδεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορωνοϊό», είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Μετά τις διακοπές, με το άνοιγμα των σχολείων και με τη συνεργασία του παιδιάτρου πρέπει να μπει στον προγραμματισμό ο εμβολιασμός των παιδιών».

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο, όπως με παχυσαρκία, σε παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, χρόνια προβλήματα ή σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα.

Για τις απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίο πρέπει να εμπιστεύονται αφού με τον γιατρό τους έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια.

Η ηλικία των 12-15 ετών είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο τα εμβόλια της εφηβείας. Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη του εμβολίου Covid και δεν χρειάζεται κανένα διάστημα μεταξύ των εμβολιασμών, πρόσθεσε.

Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Η κα Θεοδωρίδου στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρίτη δόση εμβολίου και στο ποιοι θα χρειαστεί να την κάνουν, καθώς όπως είπε, μελέτες δείχνουν ότι σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων.

Ο όρος της τρίτης δόσης είναι «ενισχυτική» και όχι πειραματική όπως αναφέρουν κάποιοι, είπε, ενώ θα χρειαστεί να την κάνουν άνθρωποι σε αυξημένο κίνδυνο ή ανοσοκατασταλμένοι. Ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου, διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του CDC οι ομάδες στις οποίες πρέπει να χορηγείται ενισχυτική δόση εμβολίου είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
  • Άτομα με μέτρια η σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη και
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε η κα Θεοδωρίδου, θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Θεμιστοκλέους: Ξεπέρασαν σήμερα τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί

Ξεπέρασαν σήμερα τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν 30.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5. 850.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με, τουλάχιστον, μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 5. 515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό.

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, γύρω στις 23.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 72.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,1% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,9%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,2%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 76,2%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73,1%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 69,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 69,7%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66,6%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 61,6%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 53,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,2%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 51,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 50% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50,9%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 39,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 40,5%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 11,1% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 12,6%.
  • Η ηλικιακή ομάδα 12-14 το 3% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 4%.

Ο κατ΄οίκον εμβολιασμός

Σχετικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 5.274 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 4.000 πολίτες.

Επίσης, περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button