home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εφιαλτική νύχτα στη Γορτυνία: Καμένα σπίτια και μάχη να μην περάσει η φωτιά στο Μαίναλο

Παρά τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων η πύρινη λαίλαπα πέρασε μέσα στην κοινότητα Πυρρή και έκαψε αρκετά σπίτια.

Ολονύχτια μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά στη Γορτυνία δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων που μπήκε στην Αρκαδία από την Ηλεία. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, και μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν.

Παρά τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν μέχρι και το τελευταίο φως η πύρινη λαίλαπα πέρασε μέσα στην κοινότητα Πυρρή και έκαψε αρκετά σπίτια.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Βίντεο: OpenTV

Ενισχύσεις από Γαλλία και Γερμανία

Νωρίς το πρωί αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Ο κοινοτάρχης του χωριού Πυρρή, Γιάννης Στρίκος, ανέφερε νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πως έχουν ήδη καεί τουλάχιστον 10 σπίτια μέσα στο χωριό. «Προσπαθούμε συνέχεια να σβήσουμε μικρές εστίες. Επιστρέψανε όλοι οι κάτοικοι πίσω για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, τουλάχιστον οι νέοι και οι υγιείς. Μετά ήρθαν και εναέρια μέσα και ελέγχθηκε η φωτιά».

Βίντεο: Patrisnews

Αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά στο Μαίναλο

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο εκτός από τις φλόγες που απειλούν τους οικισμούς μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Φυλάνε Θερμοπύλες στους εκκενωμένους οικισμούς

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis