home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΜεσσηνίαΛακωνίαΑχαΐα

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Ποιοι πήραν τα βραβεία

Με την ανακοίνωση των καλύτερων ελληνικών ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, ολοκληρώθηκαν στην Σπάρτη οι προβολές.

Με την ανακοίνωση των καλύτερων ελληνικών ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, ολοκληρώθηκαν στην Σπάρτη οι προβολές στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η βραδιά στη λακωνική πρωτεύουσα άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, ενώ στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, μέλος της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε και επέλεξε τις καλύτερες από τις ελληνικές συμμετοχές της διοργάνωσης, ανακοίνωσε τους νικητές:

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:

  • Η Mουσική των Πραγμάτων, του Μένιου Καραγιάννη και
  • Ο Τέταρτος Χαρακτήρας, της Κατερίνας Πατρώνη,

για «την ποιότητα της κινηματογράφησης και την λεπτότητα της προσέγγισης της μοναχικότητας και του πένθους».

Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς. Οι δύο σκηνοθέτες θα μοιραστούν επίσης το έπαθλο των 2.000 ευρώ που προσφέρει ο Δήμος Σπάρτης, ο οποίος υιοθέτησε το εν λόγω βραβείο.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείτο από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτη), Ρόμπυ Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου), απένειμε ειδική μνεία στις ταινίες:

  • 1000 τ.μ., της Μάρως Αναστοπούλου, για την ζεστή, τρυφερή, άκρως ανθρώπινη επεξεργασία του επιστημονικο-ιστορικού υλικού της.
  • Υφάντρες, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, για την γλυκόπικρη ματιά με την οποία ιχνηλατεί μια άγνωστη ιστορία σχεδόν ξένης φιλανθρωπίας και επιχειρηματικότητας, που συνέβαλε στην εκμετάλλευση μιας παραδοσιακής τέχνης.
  • Κυριακές, της Αλήθειας Αβράμη για την ακρίβεια με την οποία μετουσιώνει βιωματικές μνήμες και οικογενειακά μυστικά σε μια σύνθετη σπουδή χαρακτήρα που αφορά τον καθένα.

H 7η έκδοση της διοργάνωσης ξεκίνησε το ταξίδι της στις 18 Ιουνίου από την πόλη της Καλαμάτας και εξακτινώθηκε σε 10 ακόμα περιοχές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι, Δερβένι), φέρνοντας στο κοινό 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών.

Στην Σπάρτη φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού προγράμματος του φεστιβάλ από τις 16 Ιουλίου, με καθημερινές προβολές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, σε συνδιοργάνωση με το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με ελεύθερη είσοδο.

Οι προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 28 Ιουλίου στην Πάτρα, με την ταινία που απέσπασε το βραβείο κοινού «Photographer of War» του Boris B. Bertman, και το ντοκιμαντέρ της Katy Lèna N’diaye «Time is in our Side».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button