home design 800x400
home design 1170Χ320

Φωτιές: 57 ανοιχτά μέτωπα, ιδιαίτερης επικινδυνότητας η αυριανή μέρα – Η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Η ενημέρωση Χαρδαλιά – 99 πυρκαγιές μέσα σε μια μέρα – Απαγορεύουν με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση (Βίντεο).

Ανακοινώσεις για τις δεκάδες φωτιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά για αυτά σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57». Η Πολιτική Προστασία προχώρησε στην ανάκληση των αδειών των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και της Γενικής Γραμματείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην Αττική απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών. Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12 σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές, Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. H νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνικη οδό, στα διόδια των Αφιδνών.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια, ανέφερε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, που μάλιστα μοιάζει με αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές:

Προειδοποίηση από το 112

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου οι κάτοικοι της Πελοποννήσου δέχτηκαν μήνυμα από το 112 για τον πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς των ερχόμενων ημερών.

Το μήνυμα ανέφερε: «GR-ALERT. Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Μητσοτάκης: Πυριτιδαποθήκη η χώρα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δραματικούς τόνους, έκανε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κάνοντας λόγο για απειλητική νύχτα και παρομοιάζοντας τη χώρα με πυριτιδαποθήκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας. Είπε ακόμα ότι ο κρατικός μηχανισμός καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές, ενώ κύρηξε 6 Περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της Πελοποννήσου.

Δείτε εδώ το διάγγελμα Μητσοτάκη.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis