home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑχαΐα

Ζήρια Αχαΐας: Καίγονται σπίτια από τη μεγάλη φωτιά (βίντεο & φωτογραφίες)

Κλειστές οι δύο εθνικές οδοί - Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση και τέσσερα χωριά - Επιχείρηση απεγκλωβισμού παραθεριστών με σκάφη του Λιμενικού - Χαοτική η κατάσταση - Φόβοι για εγκλωβισμένους

Μεγάλη φωτιά καίει δασική έκταση, από σήμερα Σάββατο 31 Ιουλίου, το μεσημέρι, ανάμεσα στους οικισμούς της Ζήριας, της Άνω Ζήριας, στις Καμάρες και το Λαμπίρι με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σπίτια που έχουν καεί ολοσχερώς ή υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές.

Επίσης, από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρεπανο έως τα Σελιανιτικα.

Από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της μεγάλης φωτιάς ενεργοποιήθηκε ο τριψήφιος αριθμός προειδοποίησης ακραίων φαινομένων “112” με τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνταν από την πυρκαγιά να λαμβάνουν με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους το παρακάτω κείμενο:

“Aν βρίσκεστε στους οικισμούς #Ζήρια, #Καμάρες & #Λαμπίρι Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς #Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.”

Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση με 110 παιδιά στη θέση Παναγοπούλα

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Στο μεταξύ, απομακρύνθηκαν έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου. Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Στις 17:30 δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με το thebest.gr στον οικισμό Λαμπίρι ηλικιωμένος βρίσκεται εγκλωβισμένος εντός της οικίας του αδυνατώντας να μετακινηθεί και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την άμεση απομάκρυνσή του, από την πυροσβεστική.

Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμένη ηλικιωμένη και στον οικισμό της Άνω Ζήριας.

Η Τροχαία προχωρεί συνεχώς σε νέες διακοπές κυκλοφορίας τόσο στο παλιό όσο και το νέο εθνικό οδικό δίκτυο και γίνονται διαρκείς συστάσεις στους διερχόμενους οδηγούν να τηρούν τις οδηγίες των αρχών.

Στη μάχη με τις φλόγες και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς συμμετέχουν 95 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο, τέσσερα καναντέρ, ένα ελικόπτερο και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200.

Επιπλέον με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει στην Ζήρια Κλιμάκιο κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Φωτογραφία: thebest.gr

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι λίγο πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Ζήρια είδαν ένα ΙΧ με επιβάτες δύο ημίγυμνους άνδρες να απομακρύνεται με ταχύτητα από το σημείο, όπου λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες φλόγες.

Τέλος, με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Τέλος, από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από: thebest.gr, korinthostv.gr, ethnos.gr, dete.gr, ilialive.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button