home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Αφιέρωμα στον ελληνοράπτη, Αριστείδη Τζονευράκη

Το βασικό αντικείμενο ενασχόλησης του Τζονευράκη είναι η κατασκευή τοπικών ελληνικών ενδυμασιών με εξειδίκευση στο κέντημα και ειδικότερα το «τερζίδικο».
Το Μουσείο “Β. Παπαντωνίου” στο Ναύπλιο φιλοξενεί στον 1ο όροφο μια μίνι έκθεση αφιερωμένη σε δημιουργίες του συνεργάτη του ΠΛΙ, ελληνοράπτη Αριστείδη Τζονευράκη

Το Μουσείο “Β. Παπαντωνίου” στο Ναύπλιο, φιλοξενεί στον 1ο όροφο, μια μίνι έκθεση αφιερωμένη σε δημιουργίες του συνεργάτη του ΠΛΙ, ελληνοράπτη, Αριστείδη Τζονευράκη από τις 28 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου.

Το βασικό αντικείμενο ενασχόλησης του Αριστείδη Τζονευράκη είναι η κατασκευή τοπικών ελληνικών ενδυμασιών με εξειδίκευση στο κέντημα και ειδικότερα το «τερζίδικο», το κέντημα δηλαδή με επίρραφο κορδόνι.

Στην προσωπική πορεία του καθοριστική υπήρξε η συνάντησή του το 2002 στο Ναύπλιο με τον ελληνοράπτη Κώστα Γκίκα και στη συνέχεια, με την Ιωάννα Παπαντωνίου, ενδυματολόγο-σκηνογράφο, πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ).

Όπως δηλώνει ο ίδιος, «περνώντας την πόρτα του ΠΛΙ βρέθηκα σε ένα πραγματικό σχολείο, έναν παράδεισο γεμάτο θησαυρούς και ερεθίσματα. Εκεί έλαβα τις πρώτες μου γνώσεις από τη μοναδική στην Ελλάδα Ιωάννα Παπαντωνίου. Εκεί έγινα ελληνοράπτης μαθητεύοντας πλάι στον Κώστα Γκίκα, υπεύθυνο της Δανειστικής Ιματιοθήκης του Ιδρύματος.

Ελληνοράπτης ή τερζής, την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν ένας περιοδεύων ράφτης, που έραβε και διακοσμούσε φορεσιές με δικά του σχέδια και κεντήματα από κορδόνι. Συνήθως, τον φιλοξενούσε ο πελάτης στο σπίτι του με την καλύτερη περιποίηση (μαζί με τον βοηθό του, το τσιράκι), μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία – έναν ή και δυο μήνες».

Ένας άλλος τομέας που κέντρισε το ενδιαφέρον του ήταν η μόδα. Ήθελε πάντα να εφαρμόσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε στις ελληνικές φορεσιές σε ενδύματα που θα μπορούσαν να φορεθούν σήμερα.

Το ταλέντο του ξεδιπλώθηκε με τη συνεργασία του με τον οίκο μόδας Zeus&Dione, ενώ πρόσφατα η σχεδιάστρια του οίκου Dior Maria Grazia Chiuri του ανέθεσε να κεντήσει το κλασικό σακάκι Bar και τη signature tote bag του οίκου, χρησιμοποιώντας τη μοναδική τεχνική του.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων παρουσιάζεται ο «ντουλαμάς» που φορέθηκε από τη Γιάννα Αγγελοπούλου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης από Δευτέρα-Σάββατο: 9.00-14.30 και Κυριακή: 9.30-15.00.

Το Μουσείο “Β. Παπαντωνίου” στο Ναύπλιο φιλοξενεί στον 1ο όροφο μια μίνι έκθεση αφιερωμένη σε δημιουργίες του συνεργάτη του ΠΛΙ, ελληνοράπτη Αριστείδη Τζονευράκη
Φωτογραφία: ΠΛΙ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis