home design 800x400
home design 1170Χ320

Η «δούλα» του Περράκη άφησε το χωριό της στην Ήπειρο και πήγε υπηρέτρια στο Ναύπλιο

Η 18χρονη Γωγώ συνάντησε τον έρωτα, ένοιωσε στο κορμί και την ψυχή της βία και προσπάθησε να ισορροπήσει στις απαιτήσεις μιας άγνωστης κοινωνίας, φτάνοντας στα άκρα
Μάνος Περράκης

«Η δούλα» είναι η ιστορία μιας δεκαοχτάχρονης που στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αφήνει το χωριό της στα ορεινά της Ηπείρου, για να πάει στο Ναύπλιο και να γίνει υπηρέτρια σε μια ονομαστή οικογένεια.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του Ναυπλιώτη Μάνου Περράκη που παρουσιάζεται στην Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο στο περίπτερο της Ένωσης Συγγραφέων Αργολίδας την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Το βιβλίο θα βρίσκεται στην έκθεση μέχρι και τις 22 Αυγούστου 2021, καθώς και στα βιβλιοπωλεία της περιοχής.

Στο μυθιστόρημα “Η δούλα” του Μάνου Περράκη, σε βιβλιοδεσία – εκτύπωση: «ΙΚΟΝΑ» Ν. Γ. Χριστόπουλος «η δούλα» θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, θα συναντήσει τον έρωτα, θα νιώσει στο κορμί και την ψυχή της τη βία, θα δει και θα μάθει πολλά, θα αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, θα αναμετρηθεί με την τύχη, θα γνωρίσει τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει στις απαιτήσεις μιας άγνωστης κοινωνίας, θα φτάσει στα άκρα…

Η Γωγώ και η ιστορία της

Η ιστορία της Γωγώς, μια από τις πολλές στα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης, που ακολούθησε μετά την κατοχή και τον εμφύλιο. Η ιστορία μιας κοπέλας που αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον σε ένα περιβάλλον που διαμορφωνόταν μέσα από αντιφάσεις, συγκρούσεις, ανατροπές, αλλά και ευκαιρίες, όπως γίνεται κάθε φορά που η ιστορία αναμετριέται με το παλιό για να γεννηθεί το καινούργιο…

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, τα βιωματικά στοιχεία κάνουν έντονη την παρουσία τους στην αφήγηση, λειτουργούν και σαν ένα είδος ιστορικής καταγραφής, ιδιαίτερα γεγονότων, ακρίβειας ημερομηνιών και κοινωνικών συνθηκών στο Ναύπλιο του 1958…

Και τονίζει ο κος Περράκης:

«Δε θέλω να εκπλήξω, να αιφνιδιάσω, να εντυπωσιάσω τον αναγνώστη με μεγάλες ανατροπές και τρυκ, θέλω να τον κάνω, διαβάζοντας, να συμμετέχει στην ιστορία, να παίρνει θέση, να ερμηνεύει από τη δική του σκοπιά τα γεγονότα και τα πρόσωπα.

Δίνω στην ουσία το ερέθισμα, προκαλώ τον αναγνώστη να τοποθετηθεί στα θέματα που πραγματεύεται το μυθιστόρημα.

Γι’ αυτό και θεωρώ «Τη δούλα» όχι μόνο ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με ιστορικά στοιχεία μιας άλλης εποχής, τα οποία περιγράφω όπως ακριβώς τα έζησα σαν παιδί κι εγώ τότε, αλλά κυρίως, πηγή βαθύτερης αναζήτησης για το πως διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των ανθρώπων στις κοινωνίες που καλούνται να ζήσουν, με τους κανόνες τους να έχουν τεθεί από τους προηγούμενους, με δεδομένα τα περιθώρια συμβιβασμών και τις δυνατότητες ανατροπών τους.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα ξεκινούσε μια καινούργια πορεία μετά τον πόλεμο, τον εμφύλιο και το διχασμό, μια εποχή που η γυναίκα, αρχίζει διστακτικά να διεκδικεί θέση και ρόλο, δικαιώματα, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η οποία με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη βία, προσπαθεί να επιβληθεί.

Αυτή ήταν η πρόθεση μου, αν το πέτυχα, εσείς θα το διαπιστώσετε».

Σημείωμα της έκδοσης

Ο Μάνος Περράκης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Ναύπλιο.

Τέλειωσε το λύκειο στην Αθήνα. Φοίτησε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και πήρε πτυχίο Φαρμακευτικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Χαλκίδα.

Εργάστηκε στην Αθήνα σε εργοστάσιο παρασκευής φαρμάκων και ασχολήθηκε με το εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων. Παρακολούθησε σεμινάρια μάρκετινγκ και διεύθυνσης πωλήσεων. Επί εικοσιπέντε συνεχή χρόνια ήταν ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Ναύπλιο.

Είχε έντονη κοινωνική δράση, για πολλά χρόνια ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος των φαρμακοποιών της Αργολίδας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, διετέλεσε πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Πανναυπλιακός και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Νοσοκομείου Ναυπλίου και του Προοδευτικού Συλλόγου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ”. Ασχολήθηκε με την πολιτική σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν υποψήφιος Νομάρχης, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ναυπλίου και διοίκησε από τη θέση του Προέδρου διάφορα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ναυπλίου επί σειρά ετών.

Αρθρογραφεί στα μέσα ενημέρωσης της Αργολίδας από το 1994 και από το 2009 είναι δραστήριος μπλόγκερ με δικές του ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) του Δήμου Ναυπλιέων και εκλεγμένος Ταμίας του Ιδρύματος ΠΡΟΝΟΙΑ Μαρίας Ράδου, του Γηροκομείου Ναυπλίου.

Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το κέρμα». «Η δούλα» είναι το δεύτερο του μυθιστόρημα. Ιστοσελίδα: https://manosperrakis.blogspot.com/

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis