home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γαρυφαλλιά: Δεν υπάρχει «η κακιά ώρα»

Φολέγανδρος, προσεγγίσεις στο φαινόμενο της γυναικοκτονίας

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Γαρυφαλλιά: Δεν υπάρχει «η κακιά ώρα»
αφισα rosa

Δύο μέλη της Πελοποννησιακής κοινωνίας μας, ένας εκπαιδευτικός ο κ. Χρήστος Κουσουλός και ένας τοπικός σύμβουλος του Άργους, νεώτερης ηλικίας, ο Ανδρέας Σαρρής ερμηνεύουν ο καθένας με τον τρόπο του το φαινόμενο της γυναικοκτονίας.

Είναι η πατριαρχία που σκοτώνει

Χρήστος Κουσουλός. Συγχωριανός του δράστη και του θύματος της Φολεγάνδρου: Στα βράχια ή αλλιώς υποτιμώντας τη γυναίκα μέχρι θανάτου!

Με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία της Φολεγάνδρου, όπου ο 30χρονος Δημήτρης (από την περιοχή μας) ομολόγησε ότι έσπρωξε στα βράχια, πέταξε στη θάλασσα και τελικά σκότωσε την 26χρονη φίλη του Γαρυφαλλιά, (κι αυτή η κοπέλα από την περιοχή μας εδώ παραπέρα, στον Δήμο Βέλου-Βόχας Κορινθίας) και επειδή οι γυναίκες πλέον μιλάνε, διαμαρτύρονται, καταγγέλλουν, διαδηλώνουν με κάθε τρόπο κ.ο.κ., θα ήθελα κι εγώ ως άντρας, πατέρας, πρ. εκπαιδευτικός και Βοχαΐτης -που ομολογώ ότι δεν έπεσα από τα σύννεφα- να σημειώσω όσο μπορώ περισσότερο ειλικρινά και τίμια και όχι υποκριτικά, δυο-τρία πράγματα για το θέμα (αν και οι γυναικείες συλλογικότητες, από τις οποίες δανείζομαι την αφίσα και κάποιες σκέψεις, τα λένε καλύτερα από μένα):

Όχι, δεν χαλάει έτσι η φάση και ξαφνικά σέρνεις την φίλη σου στα βράχια και μετά την σπρώχνεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό στον γκρεμό. Ούτε είναι η κακιά στιγμή.

Όχι, δεν είναι μια κακιά ώρα, είναι μια ολόκληρη νοοτροπία.
Είναι η πατριαρχία που σκοτώνει, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στην πλειοψηφία των αντρών, (αλάνια, μαγκίτες, σωματαράδες, γαμιάδες κ.ο.κ.) αλλά και σε κάποιες γυναίκες, συχνά ασυνείδητες, όπως η Λατινοπούλου και φυσικά στους περισσότερους θεσμούς (οικογένεια, εκκλησία, ΜΜΕ) και τους ιδεολογικοπολιτικούς μηχανισμούς του κράτους και της κοινωνίας που ηθελημένα ή μη (ιδιαίτερα η αναπαραγωγή των ρόλων στην οικογένεια), την αναπαράγουν, την συντηρούν και την διαιωνίζουν.

Είναι αυτή η δολερή αντίληψη που έρχεται από πολύ μακριά κι έχει περάσει από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Ότι δηλαδή η κοπέλα/κορίτσι/γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο και ως εκ τούτου είναι κτήμα των αντρών. Και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί άντρες που θεωρούν ότι η γυναίκα είναι κατώτερη, υποχείριο τους και αντικείμενο, «υποχρεωμένη να υποτάσσεται στις επιθυμίες και στις αποφάσεις του, ανάξια να έχει δική της άποψη, να μπορεί να λέει ΟΧΙ και να κάνει αυτόνομες επιλογές».

Που φτιάχνουν ιεραρχικές σχέσεις εξουσίας ασκώντας κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού και κακοποίησης, φτάνοντας ακόμα και στη δολοφονία. Γιατί, αυτών των ανδρών-καθαρμάτων, θίχτηκε «ο εγωισμός» τους, γιατί αυτό τους έρχεται πρώτα στο μυαλό τους και κυρίως γιατί μπορούν, ως ισχυρότεροι, να το δια-πράξουν.
Αυτά για όσους ακόμα αναρωτιούνται αν είναι σωστός ο όρος γυναικοκτονία.

Ναι, γιατί «όταν χαλάει η φάση» δολοφονούν τις γυναίκες με όρους καθαρά πατριαρχικούς. Τις ασκούν πρώτα κάθε μορφής βία και στο τέλος τις σκοτώνουν. Είναι οι καθημερινοί άντρες: οι ερωτικοί φίλοι, σύντροφοι, πρώην σύντροφοι και προφανώς οι άντρες στους οποίους οι γυναίκες αρνήθηκαν και είπαν ΟΧΙ.

Όπως το ζευγάρι, τα δυό νέα παιδιά που πήγαν στη Φολέγανδρο για να περάσουν καλά και επειδή η κοπέλα είπε τη γνώμη της και διαφωνούσε μαζί του, «στράβωσε η φάση» και… η Γαρυφαλλιά βρίσκεται δολοφονημένη.
Μάλιστα. Δολοφονημένη μαζί με τη λογική.

Γιατί επικράτησε η «κακιά στιγμή», η «νοοτροπία», ο ανδρισμός, ο κυνισμός και η νέο-βαρβαρότητα! Και για να τελειώνω/ουμε:

Αλήθεια στις πόσες «κακές στιγμές» θα πρέπει να ενδιαφερθούμε σοβαρά για το θέμα αυτό που τελευταία τείνει να γίνει πανδημία;

Το ΟΧΙ είναι ΟΧΙ. Τέλος.

Φτάνει πια. Ούτε μία λιγότερη!»

Γυναικοκτονία
αφίσα Rosa

Επιλέξτε άνθρωπο για σύντροφο

Αντρέας Σαρρής. Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση, από το μέλος του τοπικού Συμβουλίου Άργους για το προφίλ των δολοφόνων:

«Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – Δημήτρης Βέργος:

Δυο ‘παιδιά’ που οποιαδήποτε γυναίκα πριν 3-4 μήνες θα φλέρταρε εύκολα.
Η εξωτερική εμφάνιση βλέπεις… Κοιλιακοί, μπράτσα, ψηλά παιδιά, πλούσια μαλλιά, δυνατά χαρακτηριστικά προσώπου…

Τάση της εποχής βέβαια και η διαφορά ηλικίας τα 20χρόνα να πηγαίνουν με τους ‘επιτυχημένους’ 40ρηδες με τα σπορ αμάξια και τα μπροστινά τραπεζάκια στα μπουζούκια και τα club του ‘κολλητού’…

Ο Θεός τους έδωσε εμφάνιση, όχι όμως καρδιά.

Δυστυχώς Μπάμπηδες και Δημήτρηδες υπάρχουν πολλοί εκεί έξω.

Άντρες δηλαδή που δεν θα δεχτούν να τους πας κόντρα γιατί λόγω εμφάνισης μπορούν να έχουν οποία γυναίκα θέλουν δίπλα τους.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Πόσες γυναίκες με εμφάνιση έχουν ‘παίξει’ με αρκετά παλικάρια και τα έχουν οδηγήσει σε ακραίες αποφάσεις;

Όταν επιλέγεις σύντροφο επιλέγεις έναν άνθρωπο για να μοιραστείς στιγμές την ζωής σου, για να είσαι ευτυχισμένος.

Επιλέξτε λοιπόν πρώτα ανθρώπους στη ζωή σας.

Η πραγματική αληθινή ομορφιά είναι μέσα μας…»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis