home design 800x400
home design 1170Χ320

Μητσοτάκης από την Τρίπολη: Να μην επαναλάβουμε με τη νέα ΚΑΠ τα λάθη του παρελθόντος

«Εξασφαλίσαμε 19,3 δισεκ. ευρώ για την αγροτική παραγωγή με τη νέα ΚΑΠ». Σε βίντεο η εκδήλωση στο Αποστολοπούλειο. Τι δήλωσαν Πρωθυπουργός και Περιφερειάρχης.

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση, στο «Αποστολοπούλειο» πνευματικό κέντρο της Τρίπολης. «Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο». Επεσήμανε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «στους πόρους αυτούς προστέθηκαν και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε ζητήματα υποδομών και προφανώς συμπληρωματικοί πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που το υπέβαλε και εκτιμώ ότι θα είμαστε και μία από τις πρώτες χώρες η οποία θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Ως εκ τούτου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αποστολή μας είναι εύκολη, διότι η νέα ΚΑΠ επιβάλλει μία σημαντική προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε συνολικά την αγροτική παραγωγή, με μία σειρά από άξονες τους οποίους προσωπικά θεωρώ όλους σωστούς, οι οποίοι όμως σημαίνουν ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να αρχίσουμε να τα κάνουμε διαφορετικά από ότι τα κάναμε μέχρι σήμερα» και εξήγησε: «Είναι λάθος να βλέπουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποκλειστικά και μόνο ως έναν κουμπαρά ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών. Πιστεύω, ότι αν είμαστε ειλικρινείς και κάνουμε την αυτοκριτική μας όλα αυτά τα χρόνια από τότε που η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εμβληματική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει τη χώρα στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, θα διαπιστώσουμε ότι από τη μία καταφέραμε και ενισχύσαμε σίγουρα το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά από την άλλη αφήσαμε να αναξιοποίητες σημαντικές ευκαιρίες, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαι απόλυτος αποφασισμένος να μην επαναλάβουμε αυτή τη φορά με τη νέα ΚΑΠ τα ίδια λάθη του παρελθόντος» προσθέτοντας: «Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια χρειαζόμαστε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί διότι συνολικά πια διαθέτουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο πατάει πάνω στις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, εξειδικεύεται όμως με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας πραγματικά να γίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα».

Μητσοτάκης και Νίκας

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντησή τους στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Παναγιώτης Νίκας: Καλωσορίζουμε στην Τρίπολη και στην Πελοπόννησο τον Πρωθυπουργό μας.

Γνωρίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τις μάχες που δίνονται σε εθνικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε υγειονομικό επίπεδο και τα καταφέρνουμε μια χαρά. Αυτό είναι η πραγματικότητα.

Σήμερα είχαμε μια πορεία αισιοδοξίας στη δυτική Μεσσηνία. Είδε ο Πρόεδρος εκεί τον αγώνα των απλών ανθρώπων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Είδε μονάδες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είδε μια σειρά από πολύ σπουδαία έργα που γίνονται σε επίπεδο υποδομών.

Και καταλήξαμε στην Τρίπολη όπου διαπίστωσαν όλοι -και εσείς- το πόσο έχουμε προχωρήσει στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό το οποίο μας ταλαιπωρούσε 20 ολόκληρα χρόνια παίρνει μια λύση. Και από το φθινόπωρο, πλέον, θα έρχονται τα σκουπίδια μας στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τον καλωσορίζω, του εύχομαι καλή επιτυχία να έχει, καλή δύναμη, διότι οι αγώνες που δίνουμε σε εθνικό επίπεδο είναι πράγματι δύσκολοι αγώνες και χρειάζεται τη σύμπνοια του λαού μας και τη βοήθεια όλων μας. Καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχα. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πραγματικά μία σπουδαία δουλειά και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Περιφερειάρχη, με τον οποίο, εξάλλου, έχω μια πολύ τακτική επικοινωνία για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Πελοπόννησο.

Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να επισκεφτούμε, καταρχάς, τη δυτική Μεσσηνία και να διαπιστώσω και εγώ ο ίδιος με χαρά τη μεγάλη πρόοδο σε μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής τα οποία θα προσθέσουν μεγάλη αξία σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Είχα επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτώ καινοτόμες μονάδες του πρωτογενούς τομέα και να εκφράσω για ακόμα μια φορά τη χαρά μου για την ευρηματικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων αγροτών. Θα έχουμε σε λίγο τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την επόμενη εξαετία, όπου η χώρα κατάφερε παρά το γεγονός ότι συνολικά ο ευρωπαϊκός φάκελος μειώθηκε, να εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο. Και αν προσθέσετε σε αυτό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουμε σημαντικότατες οικονομικές δυνατότητες για να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα.

Επισκεφτήκαμε επίσης και τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων λίγο έξω από την Τρίπολη. Μια μόνο -τη σημαντικότερη- από τις επενδύσεις που συμπεριλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Όπως γνωρίζετε, ένα πολύπαθο έργο το οποίο καταφέραμε, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, να το ξεμπλοκάρουμε. Ήδη δρομολογείται και μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορέσει να υποδεχθεί τα πρώτα απορρίμματα, ώστε να περάσει επιτέλους και η Πελοπόννησος στην εποχή της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Να κλείσει η πληγή αυτή για το περιβάλλον αλλά και για την εικόνα των ανεξέλεγκτων χωματερών και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα απορρίμματα μέσα από τη σύγχρονη αντίληψη που και οι επιταγές της Ευρώπης μας ζητούν να υιοθετήσουμε.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχω συνολικά στο αναπτυξιακό δυναμικό της Πελοποννήσου. Η χώρα μας, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της, γυρίζει πια σελίδα. Η ανάπτυξη, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων ετών.

Η χώρα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε πολλαπλά επίπεδα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ. Ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία κατέθεσε την πρόταση για τους νέους πόρους, πολλούς εκ των οποίων θα τους διαχειριστούν και οι Περιφέρειες.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας, για το μέλλον της Πελοποννήσου. Ελπίζω να μπορέσω να σας επισκεφτώ σύντομα και πάλι και κάθε φορά να διαπιστώνω την πρόοδο στα σημαντικά έργα τα οποία προχωρούν. Διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, μας αρέσουν τα έργα, μικρά, μεσαία και μεγάλα, πάντα προς όφελος των πολιτών, πάντα για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Στα ζητήματα των υποδομών, πρόσφατα μιλήσατε για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος στη Βουλή, αεροδρόμιο, μία σειρά από έργα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ως προς το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Εκτιμώ ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και το έργο θα προχωρήσει έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει.

Ταυτόχρονα είμαστε και στα τελευταία στάδια της σχετικής μελέτης για την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αεροδρόμιο το οποίο απολύτως δικαιολογημένα φέρει το όνομα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Έτσι ώστε και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να περάσει, σε μία νέα εποχή.

Αναπτύσσεται μία πολύ μεγάλη δυναμική σε όλη την Πελοπόννησο αλλά ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας. Και οι επενδύσεις οι μεγάλες οι οποίες γίνονται σε αυτή την περιοχή αποδεικνύουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις εργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με διασύνδεση του τριτογενούς τομέα, του τουρισμού μας, με τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά μας προϊόντα.

Είναι το μοντέλο στο οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε ολόκληρη τη χώρα. Και το κράτος θα κάνει αυτό που του αναλογεί ως προς την ολοκλήρωση των κρίσιμων υποδομών εθνικού μεγέθους. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Περιφέρεια.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για τον εμβολιασμό, για την πορεία του εμβολιασμού, αν μπορείτε να μας κάνετε.

Παναγιώτης Νίκας: Αν μου επιτρέπετε, ενώπιον του Προέδρου, οι σήραγγες θα λάβουν όνομα. Όλες οι σήραγγες θα αφιερωθούν σε αγωνιστές για την ανεξαρτησία η κεντρική στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στον Καποδίστρια, εδώ στο Καλογερικό στον Γρηγόριο Ε’ και πιο κάτω στον Παπαφλέσσα, για τα 200 χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον εμβολιασμό να πω μόνο ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται, και από τα νέα παιδιά, τους νέους συμπολίτες μας, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχομένως να είχαν διστάσει μέχρι στιγμής να εμβολιαστούν.

Είναι ξεκάθαρο -έβλεπα και τα στοιχεία σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πια όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας- ότι όλοι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν είτε θα αρρωστήσουν. Επομένως, θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά.

Το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του και θα ζητήσω και πάλι και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε αυτήν την επιπρόσθετη προσπάθεια πειθούς. Έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πια στη διάθεσή μας, αρκεί να δείτε τα στοιχεία των τελευταίων μηνών: το 99% των συμπολιτών μας μεταξύ 60 και 80 ετών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για το πόσο επικίνδυνο είναι, ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος.

Θα ενθαρρύνω και τα νεότερα παιδιά, τους εφήβους μας, σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς τους, να κάνουν κι αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Και φυσικά, εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε κι εμείς το να κατέβει το όριο του εμβολιασμού μέχρι τα 12, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis