home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Αυτοψία στα μνημεία της πόλης από τον Διδασκάλου

Πολιτιστικό “εργοτάξιο” χαρακτηρίζει την ιστορική πόλη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού

Αυτοψία στα μνημεία της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Ο Ναυπλιώτης Γενικός Γραμματέας ακολουθώντας τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη – όπως ο ίδιος υπογράμμισε – βρέθηκε στο Ναύπλιο συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ αλλά και τον βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό, για την περαιτέρω οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που υλοποιούνται αλλά και δρομολογούνται στα μνημεία της πόλης.

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, «τόσο ομάδες μελετητών και συντηρητών, όσο και μέλη ερευνητικών προγραμμάτων συνόδευσαν την επίσκεψή μας με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των μελετών αλλά και των εργασιών στο σύνολο των μνημείων που έχουν δρομολογηθεί από το ΥΠΠΟΑ».

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Τα βασικά σημεία της αυτοψίας Διδασκάλου, όπως τα επεσήμανε και σχολίασε την εξέλιξη των εργασιών ο ίδιος, ήταν:

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναυπλίου

«Σήμερα εγκαταστάθηκε ο εργολάβος ο οποίος ξεκινά τις εργασίες στο κέλυφος του ναού για την αποκατάστασή του ενώ παράλληλα 12 συντηρητές εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου του μνημείου.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Τελωνείο Ναυπλίου

«Στο συγκεκριμένο μνημείο ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και υπάρχει ανάδοχος μελετητής για την δημοπράτηση του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΥΠΠΟΑ έχει εξασφαλίσει το ποσό του 1εκ ευρώ για την εκτέλεση του έργου.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Μπούρτζι Ναυπλίου

«Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης εντός του Σεπτεμβρίου 2021 και ήδη γίνονται δοκιμές φωταγώγησης ώστε το επιθαλάσσιο κάστρο να αποκτήσει τον φωτισμό που αρμόζει στην ιστορία του. Ήδη από σήμερα το εμβληματικό αυτό μνημείο θα είναι σταθερά φωτισμένο κάθε βράδυ.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Κτίριο Βίγγα

«Με την εξασφάλιση των 3,2 εκ ευρώ προχωράμε στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου και διαμορφώνουμε τους νέους χώρους χρήσης του.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Οικία Τερζάκη

«Εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις και ήδη έχουν ανατεθεί οι μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου με στόχο την χρηματοδότηση του έργου από χρηματοδοτικό εργαλείο.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και Ενετικό

«Μετά και την επέκταση του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μητρόπολη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σύναψής της με στόχο τη χρηματοδότηση των άμεσων σωστικών μέτρων και της συντήρησης του διακόσμου του ιερού ναού καθώς και των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης και των δύο μνημείων.»

Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook
Φωτογραφία: George Didaskalou-Facebook

Τέλος, ο κ. Διδασκάλου τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, ύψους 150.000€, για την εκπόνηση των μελετών στήριξης και προστασίας των τειχών της Ακροναυπλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα στελέχη, την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων που εδρεύει στην Πάτρα και τις Κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την υποδειγματική τους συνεργασία στο σύνολο των έργων, όπως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο για την συνδρομή τους στη συνολική προσπάθεια.

Επιπλέον ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυνε στον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρο Κουφόπουλο και την ομάδα του, καθώς και στον διευθυντή της ΔΕΗ Ναυπλίου κ. Λαμπρόπουλο Δημήτριο για την καθοριστική συμβολή τους στην πορεία των έργων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis