home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Έκλεισαν τ’ αυτιά τους στους αρνητές και σπεύδουν να εμβολιαστούν οι νέοι

Φαίνεται ότι παίρνει «ανάσα» , η «Επιχείρηση Ελευθερία», που το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει κάμψη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ραντεβού των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 18-25 ετών, για τους οποίους ανακοινώθηκε το Freedom Pass, βάσει του οποίου θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 100.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών έχουν κλείσει ραντεβού.

Κινητοποίηση προκάλεσε και το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Το πρώτο 24ωρο περίπου 45.000 πολίτες κανόνισαν να κάνουν το εμβόλιο, ήτοι πάνω από 80.000 ραντεβού. Παράλληλα, συναγερμός σήμανε και στις τάξεις των υγειονομικών, με αρκετούς να σπεύδουν να κλείσουν το ραντεβού τους, ενόψει και των κυρώσεων που θα επιβληθούν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανασκευή δηλώσεων Μιχαηλίδου περί απολύσεων ανεμβολίαστων

Νωρίτερα, η Δόμνα Μιχαηλίδου  προχώρησε σε ανασκευή των πρωινών δηλώσεών της περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους, στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, κάνοντας λόγο για λάθος διατύπωση. 

«Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση», ξεκαθαρίζει η κυρία Μιχαηλίδου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο OPEN, το πρωί της Τετάρτης, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών. Δίνοντας μία εικόνα, είπε χαρακτηριστικά πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μιλώντας για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης στις δομές, όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην μονάδα φροντίδας. Είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μισθό.

Από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, μιλώντας για τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά. Συνεχίζοντας δε, σημείωσε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί. «Στις 16 Αυγούστου εάν δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, φεύγεις με άδεια αποδοχών και στην θέση σου ο εργοδότης προσλαμβάνει κάποιον άλλον. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι αυτή η άδεια να έχει ένα ‘ταβάνι‘, λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει ‘μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς’ και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button