home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Καλοκαίρι καθήμενων με βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες – Παύεται ο μισθός για τους αρνητές

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αφορούν σε κυρώσεις και κίνητρα για τον εμβολιασμό, προχώρησαν, στις 12:30 οι Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ώρα που η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, κάνει την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού πιο επιτακτική από ποτέ η κυβέρνηση επιδιώκει να υψώσει «τείχος ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού, πριν προλάβει να φτάσει το τέταρτο κύμα στη χώρα μας.

Κικίλιας: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας

Την εξειδίκευση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Όπως είπε, υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Υποχρεωτικός επίσης ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Θα έρθει, είπε ο κ. Κικίλιας, νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Γεωργιάδης: Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες – Άδεια στους στρατεύσιμους που εμβολιάζονται

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο.

Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Έως 31 Αυγούστου, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικότερα:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου, κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Στην πρώτη παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button