home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηΟικονομίαFeatured

Τι λένε οι Ευρωπαίοι για τον τουρισμό στην Επίδαυρο

Κατά τη διάρκεια του 10ου Summer School του Πανεπιστημίου Heilbronn, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Dr. Sebastian Kaiser – Jovy και στο πλαίσιο του προγράμματος «European Diamonds», φοιτητές και καθηγητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ανέλυσαν τις προοπτικές της βιώσιμης περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης για την Επίδαυρο.

Η τελετή λήξης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Επίδαυρο, την Πέμπτη 8 Ιουλίου.

Η ακαδημαϊκή έρευνα ανέδειξε ότι η Επίδαυρος και γενικότερα η περιοχής της Αργολίδας δείχνει ιδιαίτερη οικονομική δυναμική στη γεωργία και τον τουρισμό. Υπάρχει μεγάλη τουριστική και οικονομική δυνατότητα μέσα από πολυάριθμα μικρότερα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και δραστηριότητες. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια στρατηγική ιδέα της αειφόρου ανάπτυξης για την Επίδαυρο και την ευρύτερη περιοχή.

Η Επίδαυρος επιθυμεί να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους βιώσιμης τουριστικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, βάσει των διακριτών πολιτιστικών, ιστορικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών της.

Στις εναρκτήριες ομιλίες τους, ο Δήμαρχος της Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης και ο Gian Andrea Garancini, ειδικός τουρισμού ICC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισαν τη σημασία μιας επιστημονικής παρακολούθησης και της παροχής ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων. Τα σταθερά βασικά δεδομένα είναι η βασική προϋπόθεση για τη λήψη συγκεκριμένων συστάσεων για δράση.

«European Diamonds»: Η παρουσίαση και τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Αρχαία Επίδαυρο
«European Diamonds»: Η παρουσίαση και τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Αρχαία Επίδαυρο

Κύρια αποτελέσματα:

  • Η ανάλυση στοιχείων της οικονομικής περιοχής της Αργολίδας δείχνει ότι η περιοχή αποδίδει ήδη καλύτερα από τον ελληνικό μέσο όρο, τόσο στη γεωργία όσο και στον τουρισμό. Ο κύκλος εργασιών που επιτυγχάνεται και στους δύο τομείς είναι δυσανάλογα υψηλός σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων.
  • Το τουριστικό αξιοθέατο είναι υψηλό κατά τη θερινή περίοδο με αιχμή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ειδικότερα την εποχή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
  • Λόγω της σαφούς κυριαρχίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου ως τουριστικά αξιοθέατα, τα πολυάριθμα μικρότερα αθλητικά και πολιτιστικά ιδρύματα είναι αρκετά χαμηλά στη μελέτη ως δεδομένα.
  • Ωστόσο αυτές οι μικρότερες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις έχουν τεράστιο τουριστικό και οικονομικό δυναμικό.
  • Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, μόνο οι τουριστικές προσφορές θαλάσσιων σπορ στην Επίδαυρο δημιουργούν πρόσθετη προστιθέμενη αξία 250.000 έως 500.000 ευρώ για την περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Οι εκδηλώσεις και οι προσφορές μικρότερων αθλητικών και πολιτιστικών επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσουν τουλάχιστον στους επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους, φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους μαζί τους και αυξάνοντας το οικονομικό σκέλος της διαμονής. Αυτό θα ανεβάσει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, βοηθώντας στη μείωση των «εκτός αιχμής» περιόδων.
  • Η συνεχής επιστημονική αξιολόγηση της έρευνας θα παρέχει ισχυρά στοιχεία σχετικά με τις διάφορες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και θα οδηγήσει σε βέλτιστες δυνατές συστάσεις για δράση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button