home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κληρώνει για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Κληρώνει για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών θα ανακοινώσει μέχρι αύριο η κυβέρνηση και μάλιστα, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έκανε επίσης γνωστό, ότι το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει διαμορφωθεί και το τελικό πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης.

Τι είπε για οικονομία και επενδύσεις

Η κ. Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενη στην οικονομία και στα στοιχεία, που όπως είπε, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων.

Το 2021 είναι το έτος που ξεμπλοκάρουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα που για χρόνια είχαν κολλήσει, επεσήμανε. Αναφορικά με αυτό είπε:

«Αύριο, Τρίτη, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας με την οποία τροποποιούνται διατάξεις της Σύμβασης για κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).

Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση κατάφερε να ξεμπλοκάρει μετά από δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς το έργο για το βόρειο τμήμα του άξονα και να εντάξει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότησή του, ύψους 442 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το βόρειο τμήμα του Ε-65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.

Η κατασκευή του αποτελεί ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στο δρόμο της απολιγνιτοποίησης. Θα εξασφαλίσει γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα ενθαρρύνει την εγκατάσταση νέων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει αποφασιστικά την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνδεσιμότητά της με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα».

Τα νεότερα για την πανδημία στη χώρα μας

Προχωρώντας στη συνέχεια στα νεότερα για την πανδημία, είπε πως η νέα μετάλλαξη Δέλτα έχει επιφέρει αύξηση στα κρούσματα και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια χρειάζονται νοσηλεία.

«Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού των παιδιών ηλικίες 15 -17 ετών με γονική συναίνεση.

Υπογράμμισε ότι «από τη περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών από 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι», ενώ το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε μετά από αυτοδιαγνωστικά τεστ, πρόσθεσε, «γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων».

Τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους

Γρίφο αποτελεί το μοντέλο που τελικώς θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τη ζυγαριά των αποφάσεων να γέρνει προς τη χρονική μετάθεση εφαρμογής των μέτρων, τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα, αντί για την πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, η οποία συμπεριλαμβανόταν στις κυβερνητικές ανακοινώσεις προ δεκαπενθημέρου.

Από την άλλη αυξάνονται οι υποστηρικτές της εναλλακτικής λύσης, για κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Δηλαδή στο άνοιγμα της αυλαίας την ερχόμενη Πέμπτη, να υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή στην ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ, για τους επαγγελματίες, που θα θελήσουν να παράσχουν υπηρεσίες και σε ανεμβολίαστους με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

Στο τραπέζι είναι η εισήγηση, που κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, για την έναρξη λειτουργίας των κλειστών χώρων που διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η υιοθέτησή του, ενέχει επιδημιολογικό ρίσκο και ταυτόχρονα περισσότερες ανάγκες στο ελεγκτικό κομμάτι, σε ένα δρακόντειο πλαίσιο που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές διοικητικές καμπάνες για τους παραβάτες επιχειρηματίες αλλά και τους πελάτες.

Κοντογεώργης περί κυρώσεων για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας». Για να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους εργαζόμενους, θα πρέπει να υπάρξει νέο αίτημα προς την Επιτροπή Βιοηθικής, σημείωσε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους κάτω των 18 ετών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο. «Έχει γίνει η επεξεργασία των δεδομένων και περιμένουμε τις ανακοινώσεις», τόνισε.

Ο κ. Κοντογεώργης, έκανε λόγο για εντατική προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες, λέγοντας πως «βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού».

Όπως είπε, τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουνίου υπήρχαν περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα. «Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα ραντεβού ανέβησαν σε 30.000 ημερησίως και πλέον ο αριθμός ξεπερνά τις 45.000. 4 στα 10 ραντεβού αφορά ηλικίες κάτω των 40 ετών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 29 ετών, οι εμβολιασμένοι ανέρχονται πλέον στο 30%, ενώ στις ηλικίες άνω των 60, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%.

Επιπλέον, ο κ. Κοντογεώργης, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές, για το οποίο καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή στην Κρήτη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis