home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΑυτοδιοίκησηΚοινωνία

Ποιος δήμαρχος πήρε τα βουνά για τσάι!

“Ποιος είδε βάρκα στο Χελμό” λέει το γνωστό τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα, εδώ όμως δεν πρόκειται για βάρκα αλλά για δήμαρχο που πήρε τα βουνά για να μαζέψει τσάι!

Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος για άλλη μια φορά δημιούργησε εντυπώσεις με μια φωτογραφία του που τον δείχνει στις κορυφές της Ζήρειας ή του Χελμού, να συλλέγει τσάι του βουνού.

Ο δήμαρχος που έλκει την καταγωγή του από τις ορεινές περιοχές του Φενεού, δεν παρέλειψε να αφηγηθεί μια προσωπική ιστορία του, με την οποία εξηγεί γιατί κάθε χρόνο μαζεύει μόνος του το πολύτιμο βότανο:

«Από μικρός έμαθα να ξυπνάω πρωί», γράφει ο Σπύρος Σταματόπουλος και συνεχίζει:

Με το χάραμα να είμαι στο δρόμο. Ήλιος, δεν θυμάμαι να μ’ έχει βρει στο κρεβάτι. Είναι μια συνήθεια που αποκτήθηκε, κυρίως από την αναγκαιότητα να είμαστε με το ξημέρωμα, στο πρωινό σκάρισμα και στα χωράφια για τις αγροτικές ασχολίες, τότε που ήμασταν οι μοναδικοί και απαραίτητοι εργάτες γης.

Το πρωινό μας, ήταν πλούσιο για να μας δώσει δύναμη: Μια μουρχούτα γάλα πρόβειο με αλάτι κι ένα κομμάτι ζυμωτό ψωμί απ’ το καρβέλι τριμμένο ή χειροποίητα παξιμάδια. Χωρίς αυτό δεν έκανα πέρα.

Από τότε ως σήμερα το χούι του αχάραγου ξυπνήματος δεν έχει αλλάξει.

Όμως, το πρωινό μου, δεν μπορεί να είναι ίδιο, όταν είμαι μακριά από το χωριό.

Διαφοροποιείται. Αντικαθίσταται με παξιμάδια χειροποίητα, μέλι ελάτης κι ένα δυνατό ρόφημα από τσάι του βουνού, με ένα στημένο λεμόνι και κανέλα.

Η αλήθεια είναι ότι το τσάι δεν το απολαμβάνω μόνο στο πρωινό. Φτιάχνω μπόλικο και το παίρνω μαζί μου, να με συντροφεύει όλη τη μέρα και να με δυναμώνει. Το άρωμα και η γεύση του μου θυμίζει τα βουνά μας, τον αέρα της Ζήρειας και του Χελμού, εκεί όπου “ζει” το πολύτιμο βότανο.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τέτοια εποχή, όταν η ζέστη φουντώνει, τραβάω ίσα στις κορυφογραμμές της Ζήρειας και του Χελμού. Απολαμβάνω τη δροσιά και τις αλπικές ομορφιές των βουνών μας, μαζεύοντας το τσάι της χρονιάς, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη για τη Φύση που μας χαρίζει απλόχερα ένα από τα σπουδαιότερα βότανά της.»!

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button