home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Ρεπορτάζ

Ηλεκτρονικοί ψαράδες μαδούσαν ανυποψίαστα θύματα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Ρουμανίας και της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε μεγάλης έκτασης απάτες μέσω διαδικτύου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων και διακίνηση ναρκωτικών.

Σε κοινή αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα (30) έρευνες από το σύνολο των εμπλεκόμενων Αρχών, συνελήφθησαν οκτώ (8) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν 220.000 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, τραπεζικών καρτών, ταξιδιωτικών και λοιπών εγγράφων.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, το διάστημα από τον Αύγουστο 2020 έως τον Ιούνιο 2021, υπέκλεψαν μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing) στοιχεία πιστωτικών – χρεωστικών καρτών και διαπιστευτήρια εισόδου λογαριασμών ηλεκτρονικής τραπεζικής, εκατοντάδων πολιτών στην Ευρώπη. Στη συνεχεία μετέφεραν παράνομα χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους πάνω από 2.000.000 ευρώ, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους είχαν εκδώσει με πλαστά έγγραφα, σε τραπεζικά ιδρύματα της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.α.

Ειδικότερα, η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων και δεδομένων, πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστελαν οι δράστες στα θύματα, τα οποία περιείχαν είτε κακόβουλο λογισμικό, είτε απατηλούς υπερσυνδέσμους που φαινομενικά ανακατεύθυναν σε δημοφιλείς ιστοσελίδες αγοραπωλησιών και βραχυπρόθεσμης μίσθωσης καταλυμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Επιπρόσθετα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημοσίευαν απατηλές αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων σε ιστότοπους αγοραπωλησιών, όπου με τη χρήση ονομάτων ανύπαρκτων εταιρειών μεταφορών και πληρωμών εξαπατούσαν υποψήφιους αγοραστές, λαμβάνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για πώληση πολυτελών οχημάτων, τα οποία ουδέποτε παρέδιδαν στους αγοραστές.

Για την υλοποίηση της κοινής επιχείρησης, συστάθηκε υπό τον δικαστικό συντονισμό της Eurojust, Κοινή Ομάδα Έρευνας – Joint Investigation Team (JIT), μεταξύ των αρχών Ρουμανίας και Ολλανδίας, στην οποία συμμετείχαν στο πλαίσιο εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας οι Αρχές της Ουγγαρίας, της Ισπανίας και της χώρας μας, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πιο αναλυτικά, η χώρα μας συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης, κατόπιν αιτήματος των ρουμανικών Αρχών, μέσω κατεπείγουσας Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας, και παραγγέλθηκε η διενέργεια ερευνών προς ανακάλυψη και εντοπισμό δύο (2) υπόπτων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βρίσκονταν ενδεχομένως προσωρινά στην ελληνική επικράτεια.

Ύστερα από επιστάμενες έρευνες και αναζητήσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν δύο (2) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος προσωρινής κατοικίας τους σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αττική, ενώ προέκυψε και η εμπλοκή τρίτου προσώπου.

Ακολούθησε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση, ενώ στις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 121.335 ευρώ,
  • 8 κινητά τηλέφωνα και 17 κάρτες sim,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • 56 τραπεζικές κάρτες με αναγραφόμενα στοιχεία τρίτων προσώπων και
  • πλήθος εγγράφων και παραστατικών, σχετιζόμενα με την υπόθεση.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Eurojust στον σύνδεσμο https://www.eurojust.europa.eu/new-action-against-online-criminal-network-defrauding-users-popular-consumer-sites και της αστυνομίας της Ρουμανίας  στον σύνδεσμο https://www.diicot.ro/mass-media/3212-comunicat-de-presa-08-07-2021.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button