home design 800x400

Ναύπλιο: Ο κορωνοϊός κρατάει τα κρουαζιερόπλοια αρόδο; Γιατί δεν μπαίνουν στο λιμάνι;

Δύο κρουαζιερόπλοια έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Ναυπλίου σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, ωστόσο κανένα από αυτά δεν μπήκε σε αυτό, παρότι θα μπορούσαν να το κάνουν, αφού οι υποδομές μετά την εκβάθυνση το επιτρέπουν.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Ο κορωνοϊός κρατάει τα πλοία αρόδο; Γιατί δεν δένουν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι;

Seabourn Ovation και Wind Star

Συγκεκριμένα αρόδο στον Αργολικό κόλπο ανοικτά της πόλης επέλεξε να περιμένει το νεότερο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Seabourn, το Seabourn Ovation, με 500 επιβάτες και 423 μέλη πληρώματος, ερχόμενο από Μύκονο. Το εν λόγω πλοίο πραγματοποιεί επταήμερες κρουαζιέρες σε περιοχές της χώρας μας, προσεγγίζοντας τον Άγιο Νικόλαο, τη Ρόδο, τη Μύκονο και το Ναύπλιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Λεμεσό στην Κύπρο.

Αρόδο βρίσκεται και το τετρακάταρτο ιστιοφόρο κρουαζιερόπλοιο Wind Star, το οποίο όταν επισκεπτόταν το Ναύπλιο έδενε πάντα στο λιμάνι, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η εκβάθυνση. Το πολυτελές ιστιοφόρο πραγματοποιεί επταήμερες κρουαζιέρες, προερχόμενο από την Σαντορίνη. Οι τιμές του ξεκινούν από 2500 δολάρια και φτάνουν τα 5100 δολάρια για σουίτα.

Με μεγάλη προσοχή η βόλτα στο Ναύπλιο

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η κρουαζιέρα με ελεύθερη αποβίβαση, τα δύο κρουαζιερόπλοια φάνηκε να αποβιβάζουν κόσμο. Τους είδαμε να περπατούν στην πόλη και να προσπαθούν να μην συγχνωτιζονται για να αποφύγουν επαφές με κρούσματα και μεταφέρουν τον κορωνοιο στα πλοία.

Πώς όμως αποβιβάστηκαν ελεύθερα επιβάτες στην πόλη ενώ κανονικά ακόμα απαγορεύεται; Κάτι ανάλογο συνέβη προχθές και στο Κατάκολο όπου το κρουαζιερόπλοιο Seadream αποβίβασε στην πόλη 23 επιβάτες, οι οποίοι ήταν όλοι εμβολιασμένοι. Ίσως εκεί να βρίσκεται η απάντηση…

Περιμένοντας την ελεύθερη αποβίβαση

Να σημειωθεί πως λόγω της πανδημίας οι περιορισμοί των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην κρουαζιέρα δεν επιτρέπουν στους επιβάτες να επιλέξουν ατομικές βόλτες ή περιηγήσεις στην περιοχή. Αντίθετα, οι επιβάτες με το που κατεβαίνουν από το κρουαζιερόπλοιο επιβιβάζονται άμεσα σε λεωφορεία και συμμετέχουν μόνο σε προγραμματισμένες εκδρομές των εταιρειών της κρουαζιέρας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ουδείς να επισκέπτεται τις επιχειρήσεις της περιοχής και οι επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, των εργαζόμενών τους αλλά και των ιδίων.

Σχετικό ψήφισμα έχει ήδη εκδοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Κατακόλου «Η Αλληλεγγύη».

Γιατί επέλεξαν να μην δέσουν στο λιμάνι

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου στο Ναύπλιο και τα δύο κρουαζιερόπλοια είχαν ενημερωθεί πως μπορούν να δέσουν στο λιμάνι εφόσον το θελήσουν. Άλλωστε οι προδιαγραφές το επιτρέπουν.

Το μεγαλύτερο, το Seabourn Ovation, έχει βύθισμα 6,8 μέτρα, ενώ το μικρό και πανέμορφο τετρακάταρτο ιστιοφόρο είναι το Wind Star με βύθισμα 4,1 μέτρα. Με βάση την εκβάθυνση που έχει γίνει, ο δίαυλος έχει βάθος 9,50 μέτρα και η λιμενολεκάνη 8,50 μέτρα, συνεπώς υπήρχε η δυνατότητα να μπουν στο λιμάνι.

Ωστόσο και οι δύο πλοίαρχοι επέλεξαν να μην το κάνουν. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται λογικό, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους περιορισμούς που προείπαμε στα πλάισια των μέτρων που είναι σε ισχύ για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός τα κράτησε αρόδο;

Το πιθανότερο είναι πως οι καπετάνιοι των δύο κρουαζιερόπλοιων προτίμησαν αυτό τον τρόπο για να αποβιβάσουν επιλεκτικά και τμηματικά εμβολιασμένους επιβάτες, τους οποίους έτσι θα μπορούσαν να ελέγξουν αποτελεσματικότερα κατά την επιβίβαση στις λάντζες.

Επίσης με αυτό τον τρόπο θέλησαν να αποφύγουν κάθε δια ζώσης επαφή με τις λιμενικές αρχές ή το λοιπό προσωπικό, με σκοπό να προστατευτούν από τυχόν φορείς του Covid-19.

Υγειονομικά κενά

Εδώ μπαίνει και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, μία συζήτηση που έχει φουντώσει για τα καλά τον τελευταίο καιρό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Να σημειωθεί μάλιστα πως οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν είχαν ενημερωθεί από πριν για τις υγειονομικές δομές που υπάρχουν στην περιοχή, για παν ενδεχόμενο.

Πότε ανοίγει η κρουαζιέρα με ελεύθερη αποβίβαση

Το αμέσως προσεχές διάστημα «ανοίγει» η κρουαζιέρα, με ελεύθερη την αποβίβαση. Όπως ανέφερεο δήμαρχος Πύργου, μιλώντας με την TUI Cruises, του μετέφερε ότι ήδη το Mein Schiff 5 στην επόμενη άφιξη του στο Κατάκολο στις 19 Ιουλίου, εν μέσω δρομολογίου Κέρκυρα – Πειραιάς, θα έχει ελευθερία αποβίβασης των επιβατών του και στο τοπικό λιμάνι.

Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη δικαιολογημένη ικανοποίηση του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη.

Παράλληλα πάντως τόνισε πως: «Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, εφιστάται η μέγιστη προσοχή στην τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων που έχει πάρει το κράτος και ισχύουν σχετικά γύρω από όλες τις θαλάσσιες συνδέσεις εντός της χώρας».

Εικόνες

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή επίσκεψη των δύο κρουαζιεροπλοίων στο Ναύπλιο.

Σχόλια

Exit mobile version