home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κάηκαν τα σταφύλια στην Κορινθία

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Κάηκαν τα σταφύλια στην Κορινθία

Φοβερές καταστροφές στα αγροτικά προϊόντα γνωρίζει η Κορινθία από τον παρατεταμένο καύσωνα. Οι καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στα αμπελοειδή με τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν πάθει σχεδόν ολοσχερή καταστροφή.

Οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, καθώς το 2021 αποδεικνύεται μια μαύρη χρονιά, χωρίς προηγούμενο στις αγροτικές καταστροφές: Πρώτα ο όψιμος παγετός του Απριλίου που κατέστρεψε την ανθοφορία των βερικοκιών, κατόπιν ο πρώιμος καύσωνας του Μαΐου που εμπόδισε το “δέσιμο” των ελιών και τώρα ο ακραίος πολυήμερος καύσωνας του Ιουνίου-Ιουλίου που έκαψε κυριολεκτικά τα σταφύλια.

Οι εικόνες που ανήρτησε ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας στα κοινωνικά δίκτυα μιλάνε από μόνες τους:

Photo: Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας (Facebook)
Photo: Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας (Facebook)
Photo: Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας (Facebook)

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Το θέμα του καύσωνα και των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή έφεραν στη Βουλή με κοινή ερώτησή τους, ο βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και ο αρμόδιος Τομεάρχης, πρ. Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, σημειώνοντας ότι οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, εν μέσω μιας πολύ κακής και δύσκολης χρονιάς για την αμπελουργία.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν στους παραγωγούς οι συνέπειες του καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους  αμπελώνες, με κίνδυνο να μην τρυγηθούν οι φετινές παραγωγές.

Συγκεκριμένα, στον νομό Κορινθίας τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί  θερμοκρασίες πολύ υψηλές, ακόμα και πάνω από τους 40. Ο καύσωνας είναι παρατεταμένος χρονικά και σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν .

Αποτέλεσμα, είναι τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, με μεγάλη ζημιά για την οικονομία του Nομού.

Oπως προβλέπεται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, η κάλυψη της ζημιάς είναι επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σταλούν, άμεσα κλιμάκια  για να κάνουν τις  απαραίτητες επισημάνσεις και στη συνέχεια, ικανός αριθμός έμπειρων εκτιμητών   να εκτιμήσουν, άμεσα, τις ζημίες.

Επειδή, οι ζημίες των αμπελουργών της Κορινθίας από τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής είναι ανυπολόγιστες,

Επειδή, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργητικών εξόδων έχουν ήδη καταβληθεί από τους παραγωγούς και σε ένα περίπου μήνα που θα άρχιζε η συγκομιδή  οι παραγωγοί  θα εισέπρατταν  από την πώληση των προϊόντων τους,

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα υπάρξει, άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους πληττόμενους αμπελουργούς  από τον ΕΛΓΑ;

Υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες, όπως για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης που έχετε εξαγγείλει;»

Παρέμβαση και από το ΚΙΝΑΛ

Στο ίδιο πνεύμα ερώτηση κατέθεσαν και οι οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Μουλκιώτης, Ανδρέας Πουλάς και Κώστας Σκανδαλίδης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα.

Στην ερώτηση οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Για την ενδυνάμωση του κλάδου οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα προτείνουν είτε το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που αφορά τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας-de minimis ενώ ζητούν παράλληλα, όχι μόνο τη διασφάλιση αλλά την αύξηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ για το μέτρο του «πράσινου τρύγου» και παράλληλα εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του μέτρου της αποθεματοποίησης.

Επειδή πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία που είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική και παραγωγική καταστροφή

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία και ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον  αμπελοοινικό τομέα;

Ποια η θέση σας για τα μέτρα στήριξης που ζητούν η ΚΕΟΣΟΕ, η ΕΔΟΑΟ και ο ΣΕΟ και αναλύθηκαν παραπάνω; »

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis