home design 800x400
home design 1170Χ320

Τέλος οι μασκοφόροι στους δρόμους, ώρα για ξενύχτια!

Αίρεται από το πρωί της Πέμπτης 24 Ιουνίου η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Παράλληλα επιστρέφουν τα ξενύχτια, χωρίς μασκοφόρους στους δρόμους, καθώς αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 1:30 έως τις 5 το πρωί.

Την εξαίρεση των εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από την υποχρέωση διενέργειας self test ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύει τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

«Συνεπώς εισηγούμαστε τη μη χρήση μάσκας αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός», σημείωσε.

4.100 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σε 4.100 ανέρχονται πλέον τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι ήδη πράσινες ή και κίτρινες. Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, την Επιτροπή απασχολούν περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτές ενέχει πάντα ο κίνδυνος για διασπορά μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών υπολογίζεται σε 58 ασθενείς. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ένας στους τρεις ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 με 57 ετών.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων μειώνεται καθημερινά. Όπως είπε, αναμένονται 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότεροι από 10 θανάτοι την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Όπως είπε η καθηγήτρια, δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα

Την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 5 το πρωί αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός.

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου:

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα

Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%.

Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis