home design

Καρχαρίας στην Κυπαρισσία: Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο

Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εκλεκτό μεζέ στις ξακουστές ψαροταβέρνες της περιοχής, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν θα γίνει. Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο, καθώς ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και όψη καρχαρίας προσκυνητής που πιάστηκε πρόσφατα στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι προστατευόμενο είδος που δεν επιτρέπεται να ψαρευτεί και να πουληθεί.

Πρόκειται για σαπουνά, βάρους 32 κιλών και μήκους 1,60 μέτρων.

Προσκυνητής, παπάς ή σαπουνάς

Ο καρχαρίας προσκυνητής, γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος έως και 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου.

Ο καρχαρίας προσκυνητής έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Τα δόντια του καρχαρία είναι πολύ μικρά και πολυάριθμα και συχνά εμφανίζονται εκατό στη σειρά. Τα δόντια τους έχουν μονή κωνική ακίδα, κυρτή προς τα πίσω και είναι τα ίδια και στις δύο πλευρές της γνάθου, άνω και κάτω.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

Παρά την τρομακτική εμφάνισή του είναι ακίνδυνος, καθώς τρέφεται με πλαγκτόν. Πολλά βιολογικά χαρακτηριστικά του Σαπουνά αποτελούν μυστήριο. Τα κόκκαλα των βραγχίων τους που φιλτράρουν το πλαγκτόν συνεχίζουν να απασχολούν τους επιστήμονες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version