home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Έμφαση στον ψηφιακό και γαστρονομικό τουρισμό

Καφές δίπλα στη θάλασσα

Την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό επισημαίνει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορείς του τουρισμού.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες κρίνονται απαραίτητες, καθώς θα προσδώσουν εξωστρέφεια στις επιχειρήσεις και θα συμβάλουν στη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημαντική επίσης θεωρήθηκε, η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της ανάπτυξης ενός Ψηφιακού Αποθετηρίου. Επιπροσθέτως, οι μεταβολές στις τουριστικές τάσεις που παρατηρούνται, απαιτούν την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε να προκύψει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν.

Το Υπουργείο Τουρισμού αντίστοιχα επισημαίνει ότι η Περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ. Τέλος, προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Η Περιφέρεια

Από την πλευρά της Περιφέρειας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Καλογεροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την αξιοποίηση και διαχείριση των συντελεστών που συνάδουν με τον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και για την ανάγκη κατάρτισης και χρηματοδότησης των θεματικών μορφών του, όπως ο ψηφιακός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την προηγούμενη Παρασκευή, δεν μετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα είχε συναντήσεις με υπουργούς στην Αθήνα.

Συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, η διευθύντρια Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κανέλα Καράμπελα, το υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Τουρισμού Νατάσα Αρβανίτη, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος και ο εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα τουρισμού Θανάσης Μιχελόγκονας.  Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Ο Χρ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την ανάγκη για το σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας σε ύψιστο σημείο, ενώ ο Θ. Βερούτης αναφέρθηκε στην προσφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας και την ανάγκη στήριξης του κλάδου που εξακολουθεί να χειμάζεται, λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΕΥΔΕΠ Αντ. Ψαράκης, τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τις υπηρεσίες και διευκρίνισε τους τρόπους συνέργειας των φορέων του τουρισμού με τους Στόχους Πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ ζήτησε τροφοδότηση στοιχείων από τους φορείς, ώστε τα προγράμματα που θα καταρτίζονται να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Ν. Αρβανίτη σημείωσε πως η Περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Αναδείχθηκε εξ άλλου η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ και επιπλέον προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Από την πλευρά της η Κ. Καράμπελα μίλησε για τη χάραξη μια αποτελεσματικής στρατηγικής, που θα συνδέει τον τουρισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Κ. Μαρινάκος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ ο Θ. Μιχελόγκονας έθεσε ως βασικό θέμα την ενίσχυση των μη-αποδοτικών συντελεστών του τουρισμού, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Θ. Βερούτη και την Α, Καλογεροπούλου να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της σύσκεψης. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis