home design 800x400
home design 1170Χ320

“Πανδημίες, μάθηση από την Ιστορία”, στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου

Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, επιχειρώντας να ανοίξει τους μαθησιακούς ορίζοντες των μαθητών/τριων πραγματοποιεί προγράμματα που στοχεύουν αφενός στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης στη μάθηση, αλλά και στη βιωματικότητα, επιλέγοντας θεματικές που άπτονται της επικαιρότητας και του προβληματισμού των μαθητών.

Φέτος, επιλέχθηκε ένα θέμα που άπτεται της νέας καθημερινότητας που ζούμε εδώ και πάνω από έναν χρόνο, και συγκεκριμένα εκπονήθηκε το έργο: «Pandemics – learning from History» στο οποίο συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

  • Γενικό Λύκειο Κρανιδίου
  • IES Alhama de Corella (Navarra- Spain)
  • IES Cascales (Murcia- Spain)
  • IES Vicente Medina (Archena- Spain)
  • IES Isaac Albéniz (Leganés- Spain)
  • IES Melchor de Macanaz (Hellín- Spain)

Αυτό το έργο γεννήθηκε από την ανάγκη να γνωρίσουμε άλλες πανδημίες που κατέγραψε η Ιστορία και να αναλύσουμε τα κοινά σημεία ή τις ομοιότητές τους με τη σύγχρονη  πανδημία.

Το πρόγραμμα στηρίχθηκε στην έρευνα που αναπτύχθηκε αναφορικά με τη Μύρτιδα ένα 11χρονο κορίτσι που έζησε και πέθανε στο λοιμό που έπληξε την Αθήνα την εποχή του Περικλή.

Μέσα από την οπτική αυτού του νεαρού ιστορικού προσώπου οι συμμετέχοντες προσέγγισαν την εποχή του 5ου αι π.Χ, συνομίλησαν «ψηφιακά» με τη νεαρή Αθηναία, ταξίδεψαν στο χρόνο με συνοδοιπόρους τους Ισπανούς μαθητές και ανακάλυψαν τις συνθήκες που οι άνθρωποι τότε βίωσαν,  τα προβλήματα που επέφερε η ασθένεια (υγεία, κοινωνία, πολιτική, οικονομία) και τις συνέπειες στην ψυχολογία των εφήβων, συγκρίνοντας το ιστορικό πλαίσιο με τη δική τους εμπειρία και τους σύγχρονου προβληματισμούς.

Το twinspace του έργου: Εδώ

 Επιπλέον, μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντησαν τους/τις μαθητές/τριες από τα άλλα συνεργαζόμενα σχολεία της Ισπανίας και εξέφρασαν τους προσωπικούς τους  φόβους και τα συναισθήματα, συνέκριναν τα βιώματα τους από το lockdown, με την ελπίδα να συναντηθούν και δια ζώσης, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος – Αλεξανδρή Ελευθερία, Δημοπούλου Ευσταθία, Λιώση Μαρία – επισημαίνουν πως: «Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικό, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Οι 11 εκπαιδευτικοί (Έλληνες και Ισπανοί) που τους συνόδευσαν στην περιπέτεια αυτού του ψηφιακού ταξιδιού είμαστε πολύ περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τα παιδιά για αυτή τη μοναδική εμπειρία συνεργασίας!».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis