home design 800x400
home design 1170Χ320

2021 Παγετός Άνοιξης: Πώς θα δηλώσουν τις ζημιές οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ

Πότε θα φιλοτιμηθεί ο ΕΛΓΑ να πληρώσει τις αποζημιώσεις του 2015;

Με δήλωση ζημιάς θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί μήλων, όψιμων κερασιών και βύσσινων, τα δέντρα των οποίων επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς κατά το προανθικό στάδιο και η ζημιά τους δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να δηλώσουν τη ζημιά στο σύστημα με τον κωδικό “2021 ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗΣ“. Αυτό προβλέπει έγγραφο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης που διαβιβάστηκε στους κατά τόπους δήμους της Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου και Λακωνίας. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 21η Ιουνίου 2021.

Με τον ίδιο τρόπο θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς οι παραγωγοί κερασιών από τη Ροδόπη που έπαθαν ζημιές. Οι δηλώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα, 8 Ιουνίου, τουλάχιστον για τους πληγέντες παραγωγούς του Γιακά Ιάσμου.

Τι θα γίνει με τις ζημιές από τον παγετό

Ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε από το βήμα της βουλής ότι όσον αφορά τις ζημιές από τον παγετό τις επόμενες μέρες θα προσδιοριστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Το πιο πιθανό είναι να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω του Ταμείου Αντιμετώπισης Κρίσεων από την Ε.Ε. Μια διαδικασία που μπορεί να πάρει 6-8 μήνες και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προκαταβολές αποζημιώσεων όπως στην περίπτωση του «Ιανού». Πάντως, οι δηλώσεις ζημιάς πιθανότατα θα συγκεντρωθούν από όλα τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ για να γίνει στη συνέχεια η εκτίμηση του ύψους των ζημιών και να κατατεθεί το αίτημα προς την Ε.Ε. Το κοινό μέτωπο των τριών υπουργών Ελλάδας Γαλλίας και Ιταλίας στους Επιτρόπους Γεωργίας για τον παγετό Άνοιξη 2021

Το κοινό μέτωπο των τριών υπουργών Ελλάδας Γαλλίας και Ιταλίας στους Επιτρόπους Γεωργίας για τον παγετό Άνοιξη 2021

Την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου, ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας κ. Σπήλιος Λιβανός, της Γαλλίας κ. Julien Denormandie και της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.

Στην πράξη οι τρεις υπουργοί ζήτησαν από την ΕΕ να ενεργοποιήσει κονδύλια προς στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, καθώς οι καταστροφές ήταν πρωτοφανείς και για τις τρεις χώρες.

Το κοινό μέτωπο των τριών χωρών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού. Πέραν των τριών υπογραφόντων την επιστολή ο κ. Λιβανός μέσα από διαδοχικές επαφές με ομολόγους του έχει επιτύχει την υποστήριξη του αιτήματος που καταθέτουν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία και από άλλες χώρες.

Όπως και την περσινή χρονιά έτσι και τη φετινή ο όψιμος χειμώνας έδειξε τα δόντια του και με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά και με τον παγετό. Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν σε αρκετές περιοχές ακόμα και πεδινές της χώρας. Σε τμήματα της Βοιωτίας Αττικής και της Εύβοιας συνδυάστηκε με ασθενείς χιονοπτώσεις άνευ σημασίας ενώ σε υπόλοιπες περιοχές βορειότερες λόγος ξαστεριά είχαμε παγετό ακτινοβολίας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis