Home design
home design

Ναύπλιο: Κρατούμενοι – πρωτοπόροι στην Ανακύκλωση

ανακυκλωσιμα στις δικαστικές φυλακές

Πολύ πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλες τις φυλακές της χώρας σε ένα “μικρό γαλατικό χωριό”, στο Σχολείου του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, γίνεται ήδη εδώ και καιρό πράξη με πρωτοβουλία της δασκάλας του Ιωάννας Ζακυνθινού, την στήριξη της προέδρου του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη και φυσικά με την αρωγή της διοίκησης των φυλακών. Την χαρά τους για την προσφορά στο περιβάλλον αλλά και τις ευχαριστίες τους εκφράζουν οι κρατούμενοι και η εκπαιδευτικός τους, μέσω επιστολής τους, τόσο στο προσωπικό των φυλακών όσο και στην εταιρία ανακύκλωσης και ειδικά στον Πρόεδρο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ. Παύλο Ραβάνη:

“Η ανακύκλωση κλείστηκε στη φυλακή όπως της άξιζε τελικά αφού εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου θα γίνονταν αιτία ρύπανσης του περιβάλλοντος!
Με τους μαθητές αποφασίσαμε πως έπρεπε να μειωθεί η ρύπανση βάζοντας ισόβια την ανακύκλωση στη φυλακή.
Έτσι στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του Σχολείου μας «ΔΙΝΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ – ΧΡΗΣΙΜΑ» ξεκίνησε η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα οφέλη της ανακύκλωσης πρωτίστως στην υγεία τους και κατ’ επέκταση στο περιβάλλον, γιατί όταν νοσεί το περιβάλλον νοσεί όλη η κοινωνία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
«Και πρέπει να αγαπάμε την ευθύνη!
Γιατί αν δεν σωθεί η Γη εμείς θα φταίμε!»
(Καζατζάκης)

Ανακυκλώσιμα υλικά

Το πρόγραμμα μας ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2020
Οι μαθητές με προθυμία διαχέουν τις γνώσεις τους και στους εξωσχολικούς έγκλειστους του Καταστήματος στην κάθε πτέρυγα στην οποία ανήκουν έτσι ώστε να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια.
Τα πρωινά ο κάθε μαθητής φέρνει τον θησαυρό του στην τάξη μέσα στις ειδικές σακούλες της ανταποδοτικής ανακύκλωσης καθαρισμένο από τα καπάκια (τα οποία διαθέτουμε για αναπηρικά καροτσάκια) και από σκουπίδια που από αμέλεια βρίσκονται μέσα σ’ αυτές.
Είναι μια δράση που τους συνδέει με τον έξω κόσμο, που τους δίνει ικανοποίηση, αισθάνονται ότι βάζουν το λιθαράκι τους στο γενικότερο καλό της κοινωνίας κατανοώντας έτσι πως όπου κι αν είμαστε τελικά, σε οποιεσδήποτε συνθήκες ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!
Εκτός όμως από τα οφέλη για το περιβάλλον σπουδαίο είναι και το κοινωνικό όφελος.

αίθουσα διδασκαλίας δικαστικών φυλακών


Από τις 6/4/2021 πήραμε τα πρώτα μας κουπόνια από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της κ. Παύλο Ραβάνη.
Του οφείλουμε πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας, που χωρίς δεύτερη κουβέντα ανταποκρίθηκε στη πρόταση μας, έτσι ώστε με τα κουπόνια να καλύπτουμε ανάγκες απόρων μαθητών πρωτίστως και των άλλων εγκλείστων του καταστήματος γενικότερα για είδη προσωπικής υγιεινής, τηλεκάρτες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.λ.π..

Ανακυκλώσιμα υλικά


Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε στην Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης την κυρία Ιωάννα Αναστασοπούλου, στον κ. Υποδιευθυντή κ. Ιωάννη Μιχόπουλο, Αρχιφύλακα κ. Γρηγόρη Βλάχο, την Κοινωνική Υπηρεσία αλλά και όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Καταστήματος Κράτησης. Όλοι συμβάλλουν με πολλή ανθρωπιά και αγάπη και με όλες τους τις δυνάμεις στην εκπαιδευτική διαδικασία του Σχολείου μας και κατ’ επέκταση στο σωφρονισμό τους.

Ανακυκλώσιμα υλικά


Πολλές ευχαριστίες αξίζουν και στο Δήμο Ναυπλιέων που με τις ενέργειες του τοποθετήθηκε το Σπίτι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο λιμάνι του Ναυπλίου. Έτσι διευκόλυνε την προσπάθεια του Σχολείου μας, έχοντας πάντα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της προέδρου του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ κ. Ράλλη Μαρίας, που πάντα πρόθυμη συνδράμει κάθε προσπάθεια των Σχολείων που αφορούν δράσεις που προάγουν πολιτιστικά την τοπική κοινωνία.

Ανακυκλώσιμα υλικά


Τέλος ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Δημήτρη Γαβρήλο και τον κ. Δημήτρη Οικονόμου οι οποίοι αγόγγυστα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, βοηθούν σε όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης και συνδράμουν το έργο μας με μεγάλη προθυμία.
Τέλος θα θέλαμε σε όλους εσάς που αναφέραμε τις ευχαριστίες, να σας ευχηθούμε ο Θεός να σας έχει πάντα γερούς και δυνατούς για να μάχεστε για το καλό γιατί μόνο έτσι ο κόσμος αλλάζει.

Και να σας αφιερώσουμε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:… Άλλη χαρά δεν είναι πιο μεγάλη απ ̓ τη χαρά που δίνεις…

Με εκτίμηση
Οι μαθητές του Δημοτικού
Σχολείου του Καταστήματος
Κράτησης Ναυπλίου
και η δασκάλα τους
Ζακυνθινού Ιωάννα”

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis