home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαFirst Featured

Υπερπανσέληνος υπερθέαμα στο Ναύπλιο

Η Πανσέληνος του Μαΐου λάμπει από σήμερα στο νυχτερινό ουρανό της Αργολίδας και προσφέρει εκπληκτικές εικόνες. Είναι από απόψε ορατή, καθώς η ορατότητα είναι στο 99%, ενώ η κορύφωση στο 100% θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 26 Μαΐου.

Θα είναι η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης μετά από δύο χρόνια, μάλιστα, συμπίπτει με το φαινόμενο της υπερπανσελήνου, συνθέτοντας ένα μοναδικό αστρονομικό υπερθέαμα.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.

Ματωμένο Φεγγάρι

Το Ματωμένο Φεγγάρι εμφανίζεται όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται ανάμεσα στο φεγγάρι και στον ήλιο. Τότε, η σκιά της Γης καλύπτει πλήρως τη Σελήνη, ωστόσο μέρος του φεγγαριού παραμένει ορατό, με τη βοήθεια των ακτίνων του ηλίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη συνήθως χρωματίζεται με μια χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση, εξ’ ου και η ονομασία Ματωμένο Φεγγάρι.

Τι είναι η Πανσέληνος

Σύμφωνα με την NASA, ο όρος «Πανσέληνος» εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Δείτε εικόνες από το Ναύπλιο:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button